OV en chipkaart

Wat is een OV-chipkaart?

De OV-chipkaart is het vervoerbewijs voor het openbaar vervoer (OV) in Nederland. Om gebruik te kunnen maken van het OV heeft u een OV-chipkaart nodig.

Soorten OV-chipkaarten

Er zijn 3 soorten OV-chipkaarten:

1) Persoonlijke OV-chipkaart

Deze kaart kunt u online aanvragen of via een papieren aanvraagformulier. Meer informatie hierover vindt u op externe link: www.ov-chipkaart.nl.

2) Anonieme OV-chipkaart

Deze kaart kunt u kopen bij een verkoop- en informatiepunt of de automaat op het metrostation. Deze kaart kunt u meteen gebruiken.

3) Wegwerpchipkaart
Een wegwerpchipkaart kunt u kopen bij de automaat op het station. Deze kaart kunt u meteen gebruiken.

De OV-chipkaarten van de OV-bedrijven verschillen in uiterlijk, maar werken precies hetzelfde.

Korting kind en 65+

Kinderen van 4 tot en met 11 jaar en reizigers ouder dan 65 jaar reizen vanwege hun leeftijd met korting in het openbaar vervoer. Deze korting is alleen te verrekenen wanneer u met een persoonlijke OV-chipkaart op saldo reist. De korting geldt voor het basistarief en het instaptarief en bedraagt op dit moment 34%. Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis. Ook reizen in enkele regio’s 65-plussers gratis. Meer informatie over het reizen met korting vindt u op externe link: www.ov-chipkaart.nl.

Kosten OV-chipkaart

Met de OV-chipkaart betaalt u een basistarief per kilometer en een tarief per kilometer. Er is geen landelijk vastgesteld kilometertarief. Dat betekent dat de reiskosten per regio kunnen verschillen. Op de website van uw OV-bedrijf vindt u meer informatie over het kilometertarief in uw regio.

Prijs OV-chipkaart

De kaartverkoper, bijvoorbeeld het OV-bedrijf, bepaalt de prijs van de OV-chipkaart. Deze is vastgesteld op € 7,50, maar enkele OV-bedrijven bieden de kaart tijdens de introductieperiode voordeliger aan.

De kosten voor het gebruik zijn als volgt opgebouwd:

1) Instaptarief

Wanneer u op saldo reist, wordt bij het inchecken een instaptarief van uw saldo afgeschreven. Zo geldt voor het reizen met bus, metro en tram een instaptarief van € 4,-. Bij het uitchecken krijgt u het instaptarief automatisch terug en betaald u alleen de gereisde kilometers. Als u niet uitcheckt, betaalt u het volledige instaptarief.

2) Basistarief

Wanneer u reist met het saldo op uw OV-chipkaart, betaalt u naast een tarief per kilometer ook een vast bedrag. Deze ‘vaste voet’ geldt alleen voor het stads- en streekvervoer. Als u binnen 35 minuten na het uitchecken overstapt, hoeft u dit basistarief niet nogmaals te betalen. Het landelijk vastgestelde basistarief voor 2011 is € 0,79. Bij leeftijdskorting (4 tot en met 11 jaar en 65 jaar of ouder) krijgt u 34% korting op het basistarief.

Bij het uitchecken krijgt u het instaptarief automatisch terug, verminderd met het basistarief en het tarief voor de gereisde kilometers. Meer informatie over de tarieven vindt u op  externe link: www.ov-chipkaart.nl.

Terugvragen teveel betaalde kosten

Teveel betaald saldo kunt u terugvragen met een ‘claimformulier of restitutieformulier’ van het OV-bedrijf waarmee u heeft gereisd. Bij sommige OV-bedrijven kunt u dit ook online doen.

Opladen OV-chipkaart

U moet de OV-chipkaart opladen met een saldo in euro’s of met een reisproduct. Een reisproduct is bijvoorbeeld een abonnement dat alleen op een bepaald traject of in een bepaald gebied geldig is. Het opladen van de kaart kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld automatisch of bij een automaat. Meer informatie over het opladen vindt u op externe link: www.ov-chipkaart.nl.

Invoering OV-chipkaart

Sinds 3 november 2011 zijn in heel Nederland de nationale vervoersbewijzen voor bus, tram en metro afgeschaft. U kunt alleen nog met OV-chipkaart reizen en dus niet meer met strippenkaart. Abonnementen worden sinds 3 november 2011 niet meer verkocht. Heeft u voor 3 november een abonnement gekocht, dan blijft deze geldig tot de datum waarop dit abonnement verloopt. De papieren treinkaartjes blijven nog wel bestaan, naar verwachting tot eind 2012.

Reisgebied OV-chipkaart
Op externe link: www.ov-chipkaart.nl kunt u zien waar u de OV-chipkaart kunt gebruiken en waar de kaart het enige geldige vervoerbewijs is.

Instructiefilm gebruik OV-chipkaart

Bekijk nu de complete instructiefilm van de OV-chipkaart! U komt te weten wat de OV-chipkaart is, hoe en waar u een OV-chipkaart kunt kopen, hoe u het saldo kunt opladen en hoe u saldo en producten kunt bestellen in de webwinkel. Tevens wordt uitgelegd hoe het reizen met de OV-chipkaart in z’n werk gaat, hoe overstappen werkt en wat u moet doen bij verlies of diefstal van uw OV-chipkaart.

Reageren is niet mogelijk