Excursie Hortus

Door An Tebbens

ABOS gaat op excursie naar Hortus in Alkmaar.
Ga mee en meldt u aan!

Wij hebben op donderdag 7 september 2017 een ABOS-uitstapje naar de Hortus in Alkmaar georganiseerd. Misschien heeft u in het Maandbericht van de SBOS (juli/augustus) al daarover gelezen.

 

De deelname aan de excursie (entree, rondleiding, koffie met appeltaart) is voor een lid van de ABOS gratis. Dus dit wordt betaald uit de ABOS-kas.

Wel betaalt ieder voor zijn/haar vervoer naar de Hortus, Beverkoog 37.

We vertrekken per auto vanaf Onder de Acacia’s (Acaciaplein) om 9.30 uur. Als u met iemand wilt meerijden, betaalt u € 2,50 aan de chauffeur. We worden bij de Hortus verwacht om 10 uur.

Als u een partner heeft die mee wil, maar geen ABOS-lid is, dan kost dat € 11,00. Te betalen aan de reisleiding. Ook leden van de andere ouderenbonden mogen mee, voor zover er plaats is. Ook zij betalen dan eveneens € 11,00 per persoon.

Kortingsmogelijkheden:

Als u een Museumjaarkaart heeft, neemt u deze dan mee. Dat scheelt de ABOS in de kosten.

Als u een AlkmaarPas of LangedijkerPas heeft, kunt u een tweede kopje koffie of thee gratis krijgen.

Het is voor dit uitstapje nodig dat u zich vóór 4 september opgeeft bij:

An Tebbens

0224 218606

 

 

 

 

 

2 reacties

  1. Vandaag ben ik als KBO-lid meegegaan op excursie richting Beverkoog in Alkmaar. Prachtige biologisch geteelde planten, struiken en bomen waren hier te bewonderen. Met 24 personen werden we hartelijk ontvangen met koffie en appelgebak. We werden daarna in 3 groepen van 8 mensen opgesplitst en kregen elk een gids mee die veel kon uitleggen wat zeer boeiend was. Een aparte struik met leuke paarse trosjes viel ons al gauw op (dubbele balsemien, misschien?) Later vonden we de juiste naam De Westerse Karmozijn-bes. Verderop kwamen we al de gingalo-boom tegen die iets levert tegen vergeetachtigheid. De Judasboom die eerst roze bloemetjes vertoont en daarna pas de blaadjes. En zo troffen een notenboom met hele kleine nootjes ingekapseld. Wat interessant is, dat gemeente Alkmaar een mooie waterpartij heeft gereinigd en zodanig aangepast dat er zuurstofrijk en schoon water dat middels een verval uit de tuin blijft stromen. Het riet en de lisdoden blijven zorgen voor zuivering via bacteriën die in het wortelstelsel groeien. De ijsvogel blijkt 3 nestjes te hebben boven dit schone en visrijke water, daardoor kwamen er weer meer libellen en andere insecten. Hele hotels en bijenkasten werden hiervoor aangelegd.
    Enkele lage beplantingen zijn o.a. onze lieve vrouwenbedstro,(dat vroeger ook gebruikt werd in de kussens in de bedsteden om ongedierte te bestrijden)St,Janskruid,heksenmelk,hondstong,parelzaad,knolboterbloem,rolklaver,ezelsoren en maagdenpalm zijn mooie bodembedekkers. Ook de stinsen, wilde hyacinten en lelietjes van dalen niet te vergeten.
    De hemelsleutel, brem, jeneverbes, teunisbloem, gombloem en lampionnenplant zijn weer half hoog tot ca. 80 cm. We kwamen zelfs ook een veld vol giftige planten tegen de toxicolendron oftewel gifsumak genoemd, deze is aangetroffen in Noord-Amerika, waar de basistinctuur voor spierpijnzalf van wordt gemaakt en wereldwijd verspreid. Toch nog een nuttige plant dus, maar wij moesten er ruim langs en konden het pompoenveld bewonderen. De mooie vruchten waren in het winkeltje te koop. Tot slot troffen we nog de vleesetende planten die verschillend hun prooi(insecten) vangen. De kleef-val, zuig-val, beker-val en klap-vallen hebben zo hun eigen techniek om het voedsel binnen te halen. De naam zegt het al.
    Tegen de middag namen we een lekkere tosti met wat drinken en konden we ook nog even winkelen. Daarvoor was de theetuin met een struik vol theebekers en alle soorten kruiden waar je thee van kon zetten. Hier troffen we nog citrusboompjes met vruchten aan, de bloeiende oleander, een vijg en olijfboom en een mooie waaierpalm. Al met al een boeiende en leerzame ochtend. Zeker voor mij ,omdat ik na mijn pensioen vrijwillig tuinier voor de abonnees van Wonen Plus Welzijn in Schagen.

    • Het was inderdaad een heel aardig bezoek aan de Hortus. Sympathiek dat Liesbeth als KBO-lid zo’n enthousiast verslag maakt. Er waren overigens nog een paar niet-ABOS-leden mee. Als er nog ruimte is in het aantal deelnemers wil de ABOS die gelegenheid voortaan blijven bieden.

Geef een reactie