Hypotheek brengt 50-plussers in problemen

 

Honderdduizenden 50-plussers dreigen in de problemen te komen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Daarvoor waarschuwt ING woensdag in het AD. De Nederlandsche Bank schat dat zo’n 200.000 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen kunnen komen.

‘Hoogte hypotheek bepaald door inkomen’

Veel 50-plussers hebben niet of nauwelijks afgelost op hun oude hypotheek, maar hebben wel veel overwaarde op hun huis. Die overwaarde telt volgens de ING-bank echter niet mee bij de beoordeling van een nieuwe hypotheek. De hoogte van de hypotheek wordt vooral bepaald door het inkomen. Bij het verlengen van de hypotheek aan het eind van de looptijd blijkt in een aantal gevallen dat het inkomen niet toereikend is om de nieuwe hypotheeklasten te kunnen dragen.

 

‘Niet bewust’

Volgens een onderzoek van Kantar TNS is 87 procent van de 50-plussers tevreden met hun hypotheek met lage maandlasten. “Zij zijn zich er volgens de bank echter niet van bewust dat bij een nieuwe hypotheek naar het inkomen wordt gekeken en niet naar de overwaarde”, zegt Wim Flikweert van ING in de krant.

 

Geef een reactie