Polderse huisartsen in actie tegen eenzaamheid onder ouderen

BREEZAND – De vier huisartsen in Anna Paulowna en Breezand gaan proberen in 2017 aansluiting te krijgen bij een proefproject van verzekeraars en rijk om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden.

Dat heeft huisarts Arstrid van Heusden recent bekend gemaakt tijdens haar presentatie over dit onderwerp bij de jaarvergadering van dorpsraad Breezands Belang.

Taboe

,,We gaan proberen via die weg geld los te peuteren om mensen die het betreft beter te kunnen opsporen en sowieso wat te kunnen doen aan het taboe’’, aldus de Breezandse dokter. Onderzoek in haar eigen praktijk heeft uitgewezen dat elf patiënten van in totaal 112 tachtigplussers zich regelmatig eenzaam voelen. ,,Dat zijn er in werkelijkheid meer, want dit zijn de personen die er ronduit voor uit durven komen. Het onderwerp moet uit de taboesfeer komen.’’

Jongeren

,,Want het gaat niet alleen om ouderen, ook jongeren kunnen onwijs eenzaam zijn. Dat wordt vaak vergeten. Het is iets van alle leeftijden.’’

Van Heusden raadt Poldernaren aan goed om zich heen te kijken en actie te ondernemen wanneer zij signalen van eenzaamheid opvangen, zoals parochianen van de rooms-katholieke Sint Jan-kerk al doen.

Hulp

In de ogen van de huisarts moeten mensen die zich eenzaam voelen bovendien eerder (leren) om hulp te vragen. Verder pleit Van Heusden ervoor mensen op hogere leeftijd meer bij dorpsactiviteiten en -besturen te betrekken. ,,Ouderen waren vroeger de wijzen in een dorp, die anderen met raad en daad bijstonden. Nu hebben ze vaak het gevoel dat ze zijn afgeschreven’’, meent zij.

Vitaler

,,Terwijl ze met name in de Polder over het algemeen een stuk vitaler blijken dan in de stad. Maak daar gebruik van.’’

Geef een reactie