Van het pensioenakkoord word je nog steeds armer als de indexering niet wordt hervat

Even een paar woorden over het bereikte pensioenakkoord. Gaat ook ons aan in de regio. Dat akkoord mag dan door een meerderheid van de leden van de vakbonden worden uitgevoerd, veel reden voor blijdschap is er niet. Dat zij akkoord zijn gegaan is omdat er geen alternatief is: plan B was er niet en is er niet. Het akkoord bevat veel voordelen zoals eerder stoppen met werken voor mensen die zwaar werk doen, maar de essentie, dat de pensioenfondsen er beter uit zouden komen, wordt niet bewaarheid.

Afgesproken is ook dat de fondsen niet meer met een lage premie mogen interen op de eigen reserves. Blijf je dit namelijk doen dan raakt de opbouw van de pensioenrechten achterop. Nu wordt dit tegengegaan door de lage inleg te compenseren door rendementswinsten aan te wenden. Dit mag niet meer. Het kan ook niet meer.

De meeste fondsen kampen met ondermaatse dekkingsgraden. Zij hebben geen dekkingsbuffer waaruit ze kunnen putten. Die buffers hoeven ook niet meer door het nieuwe akkoord. Zij zullen de financiering moeten ­halen uit een korting op de pensioenen. Deze korting zou niet hoeven als besloten zou zijn de rekenrente te verhogen. Maar dit gaat niet gebeuren. Kortingen zijn nog steeds een reële mogelijkheid.

Eerst kwam Jeroen Dijsselbloem met zijn bindend advies de rekenrente te verlagen en nu kopt de Volkskrant het bericht op de voorpagina dat dankzij ECB-president Draghi de betaalrente verder omlaag gaat in de komende tijd. Reden is dat de economie het minder goed doet en een opkontje nodig heeft. Nu is de rente negatief. Dit betekent dat wie spaart rente betaalt over het tegoed. Dat is ongekend. Op dit moment is het belangrijkste rentetarief van de ECB: -0,4 procent.

De  dekkingsgraad (de hoeveelheid geld die een pensioenfonds in kas heeft, als percentage van de toekomstige verplichtingen) mag niet onder de 100 procent duiken. Bij een dekkingsgraad van 100% heeft een fonds precies evenveel geld in kas als het aan pensioen moet betalen. Bij een dekkingsgraad van 110% is er voor iedere euro die een fonds moet betalen € 1,10 in kas. Op dit moment zijn bij de grootste pensioenfondsen de dekkingsgraad onder de 100%.

Dit komt onder meer door de lage de rente. Hierdoor hebben de fondsen onvoldoende geld in kas om te voldoen aan toekomstige verplichtingen. Daarmee groeit het risico dat gepensioneerden gekort worden op hun uitkering. Doordat het kabinet wil vasthouden aan de rekenrente (lees: boekhoudkundige rente) raakt verhoging van de pensioenen, om het jarenlange koopkrachtverlies door inflatie te compenseren, nu helemaal uit zicht, schrijft de Volkskrant.

Het nieuwe pensioenakkoord moet nog verder worden uitgewerkt. Er komt een stuurgroep die dit moet doen. Maar wat die stuurgroep ook gaat doen hij houdt kortingen op de pensioenen niet tegen.

 

Eugeen Hoekstra

Wordt automatisch verwijderd op Wednesday September 25th, 2019

Geef een reactie