Nieuws van ABOS

Week 17- 24 Januari 2021

 

Komt er een avondklok of juist niet? Burgemeester Marjan van Kampen wil geen avondklok. Het OMT (outbreak management team) ziet de avondklok als een manier om iedereen het gevoel geven dat het belangrijk is om contact met anderen te vermijden. Maar als burgemeester vindt ze het geen goede maatregel. “Omdat het bijna niet te handhaven is. En omdat we dan steeds uitzonderingen moeten regelen voor wie een dringende reden heeft.” Ook speelt voor haar mee dat het nu winter is. Toch al geen seizoen waar veel mensen zich ’s avonds laat op straat.  .

Besmettingen

Het aantal besmettingen in de gemeente Schagen stijgt nog steeds. Op 7 januari stond de teller op 2.050 en op 15 januari 2.205.

Een toename met 155 geïnfecteerden. Sinds 1 januari is gedurende deze periode het aantal ziekenhuisopnamen gestegen van 31 naar 33. Het aantal overlijdens van 23 naar 26. (Bron: gemeente Schagen.)

 

Coronavaccinatie in Noord-Holland-Noord

GGD Hollands Noorden volgt hierin de landelijke vaccinatiestrategie. Op het Evenemententerrein aan de Olympiaweg in Alkmaar is een tijdelijke vaccinatielocatie ingericht. Vanaf 15 januari worden hier zorgmedewerkers ingeënt. Zoals het er nu uitziet zijn vanaf februari 2021 de mobiele thuiswonende 60-plussers aan de beurt. Inwoners tussen de 18 en 60 jaar zonder medische indicatie worden volgens het huidige beleid vanaf mei 2021 ingeënt. Dit gebeurt aan de hand van leeftijd: van oud naar jong. (Bron: GGD Noord Holland Noord)

 

Testen in Schagen

Een mogelijke locatie voor zo’n GGD-teststraat wat betreft Schagen en ook Hollands Kroon is er nog niet, laat woordvoerder Harry Katstra van de GGD desgevraagd weten. De noodzaak voor meer teststraten wordt echter onderkend: ,,We hopen daarom wel dat er over niet al te lange tijd uitbreiding van teststraten in de regio zal zijn. Maar waar en wanneer precies? Daarover kunnen we op dit moment verder geen uitspraken doen. Feit is dat we wel zoekende zijn.’’

Er zijn testlocaties in Alkmaar Toermalijnstraat 1a, Handelskade 10 in Den Helder en Delta 10 in Heerhugowaard. Zonder afspraak geen test. Een afspraak voor een coronatest kan je op 2 manieren maken: Online: ga naar coronatest.nl. Houd je DigiD bij de hand.

Telefonisch: bel 0800-1202. Het nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

 

Oversluiten

Veel huizenbezitters kunnen besparen op de maandlasten door de hypotheek over te sluiten. Dalende hypotheekrentes en gestegen huizenprijzen bieden kansen voor oversluiters in 2021. 8 op 10 huizenbezitters laat voordeel oversluiten onbenut. Vorig jaar heeft een record aantal huizenbezitters de hypotheek overgesloten. Het Hypotheken Data Netwerk, dat vrijwel alle hypotheekaanvragen registreert, kwam uit op ruim 110.000 oversluiters. Toch kan nog altijd 8 op de 10 huizenbezitters besparen op de maandlasten door de hypotheek over te sluiten. De besparing kan daarbij oplopen van enkele tientjes tot honderden euro’s per maand.  Dit concludeert Nationale Nederlanden na de doorrekening van 10.000 klantsituaties. De geldverstrekker voorspelt dat de vraag naar hypotheek oversluiten ook in 2021 groot blijft.

 

Inkomensstijging

Werkenden gaan er dit jaar netto op vooruit, maar zoals we gewend zijn, gaan gepensioneerden er nauwelijks vooruit.

Wie werkt  en een inkomen heeft van zo’n €2.000 bruto per maand, ziet zijn netto-inkomen stijgen met €30 per maand. Bij een modaal inkomen van zo’n €3.000 per maand loopt het netto voordeel per maand op naar zo’n €50. Maar voor gepensioneerden met een aanvullend pensioen of  een zelf bij gespaard pensioen uit een lijfrente is er minder goed nieuws. Dat komt doordat het belastingtarief in de eerste schijf  omhoog gaat. Bij werkenden staat daar een hogere heffingskorting tegenover, die gepensioneerden niet krijgen. Dat wordt deels gecompenseerd door de verhoging van AOW-uitkeringen.

 

Oldstars probeert ouderen in beweging te krijgen

Team Sportservice wil meer ouderen in beweging krijgen. Daarom komt het Sportloket samen met de Ouderenbond met een speciaal ouderenprogramma: OldStars. Het programma moet een positieve bijdrage leveren aan de levenskwaliteit van ouderen.

Het is heel laagdrempelig omdat sport niet het doel is, maar een middel om actief en sociaal bezig te zijn.  Wie meer wil weten over Oldstars Sport, kan contact opnemen met Nanda Timmerman via ntimmerman@sportservice.nl.

 

Filmmiddag onder voorbehoud

ABOS organiseert een filmmiddag in februari volgend jaar. Naast een klassieke muziekmiddag komt er wellicht ook een filmmiddag in ons activiteitencentrum aan het Acaciaplein. Het is een proef, bij succes komen er meer. Noteer alvast woensdagmiddag 17 februari 2021. Aanvang: 14.00 uur. De film is een reisverslag van een bezoek van Ineke Kniese (de nieuwe penningmeester van de SBOS) en haar man aan Oeganda met mooie beelden van zeldzame Berggorilla’s en van een botanische tuin gelegen aan het Victoria meer. De koffie en thee is gratis. Ook leden van KBO en PCOB zijn welkom. Koffie en thee is gratis. Aanmelden is verplicht bij Eugeen Hoekstra, telefoon 0224-216842 (inspreken op voicemail mag ook) of middels email eugeenhoekstra@ziggo.nl  Het doorgaan van de filmmiddag is onder voorbehoud vanwege de lockdown.

 

Gedicht

 

Vergezicht

 

Tussen ranke bomen ligt een meer

neergevlijd tussen het verkeer

zie ik beelden die ik niet herken

of ben ik geworden die ik niet ben.

 

Rimpelloos water glijdt langs mij voorbij

met moeite zet ik mijn gedachten opzij

toch schijnt het mij zo ver en vreemd

ook als ik je hand in de mijne neem.

 

Zoek woorden van voortijdig licht

zonder oordeel en zwaar gewicht

spreid ik het kleed en zitten aan

spreken wij over de zin van ons bestaan.

 

Licht ontstoken in de sterrenpracht

valt de schemer zuiver en zo zacht

voelt mijn liefde zo oneindig licht

betoverd door een peilloos vergezicht.

 

Ik wens u een mooie week en let op uw gezondheid.

 

Hartelijke groet,

Eugeen Hoekstra

Uw voorzitter

 

 

 

 

Wordt automatisch verwijderd op Saturday April 17th, 2021

Geef een reactie