NIEUWS VAN ABOS 22 maart 2021

Belastingaangifte

Het is weer tijd voor uw belastingaangifte. Had u in 2020 zorgkosten die u niet vergoed kreeg van uw zorgverzekeraar? Dan zijn deze mogelijk aftrekbaar. De zorgkosten die boven de drempel uitkomen, mag u aftrekken.  U mag alleen kosten aftrekken die u echt gemaakt hebt, en u moet de kosten kunnen aantonen. Bijvoorbeeld met rekeningen, met de overzichten van uw zorgverzekeraar of met uw bankafschriften.

Drie voorbeelden:

  • Extra fysiotherapie: u hebt een aanvullende verzekering en krijgt een aantal behandelingen fysiotherapie vergoed. Maar u hebt meer behandelingen nodig. Die betaalt u zelf. De kosten voor de fysiotherapie die u niet vergoed krijgt vanuit uw aanvullende verzekering, mag u aftrekken in uw belastingaangifte.
  • Medicijnen: veel medicijnen, ook homeopathische medicijnen, zijn aftrekbaar. Maar alleen als de medicijnen zijn voorgeschreven door een erkende arts. Als u een wettelijke eigen bijdrage moet betalen, is die niet aftrekbaar. Voedingssupplementen zijn niet aftrekbaar, behalve als ze zijn voorgeschreven voor een medische behandeling.
  • Tandarts: kosten voor de tandarts zijn aftrekbaar. Veel mensen hebben een tandartsverzekering die jaarlijks tot een bepaald maximumbedrag vergoedt. De tandartskosten boven uw maximale vergoeding, kunt u aftrekken. Let op! Hebt u een aanvullende tandartsverzekering en krijgt u de betreffende behandeling vergoed? Dan kunt u deze kosten niet aftrekken.

 

Ga voor meer informatie naar www.belastingdienst.nl/zorgkosten of lees de uitleg in de online aangifte. (Bron: KBO-PCOB)

 

Maandbericht

Het maandbericht van april is naar de drukker. U kunt hem al lezen: zie de bijlage.

 

Hooikoorts-pollen zorgen voor meer kans op corona

Als de pollenconcentraties eind van de maand weer oplopen, heeft dit mogelijk gevolgen voor het aantal besmettingen met corona. Een wereldwijd onderzoek associeert meer pollen in de lucht met meer coronabesmettingen. Dit heeft te maken met een verzwakte afweer die pollen veroorzaken. De besmettingscijfers nemen met gemiddeld 4 procent toe wanneer de pollenconcentratie met 100 pollen per kubieke meter stijgt. Na de invoer van een lockdown halveerde dit effect, maar bleef de versterkende invloed van pollen nog steeds zichtbaar. Mocht je je willen weren tegen pollen dan is het dragen van een mondkapje een goede manier om je te beschermen. De beste maskers daarvoor zijn FFP2 maskers. (Bron: Meldpunt VPRO).

 

Pensioenen

Het wetsvoorstel voor het nieuwe pensioenstelsel schiet op veel punten tekort, want het maakt pensioenen nóg ingewikkelder dan ze nu al zijn, er is niet genoeg gekeken naar alternatieven en de gevolgen voor de koopkracht van gepensioneerden blijven vaag. Deze kritiek komt van het AdviesCollege Tegengaan Regeldruk (ATR). Volgens dit College mankeert er zoveel aan het wetsvoorstel dat het zoals het er nu ligt, beter niet ingediend kan worden. Dit plan lijkt eenvoudig, maar er zitten veel haken en ogen aan. Ten eerste mist de ATR duidelijkheid over gevolgen voor werknemers en gepensioneerden. Want ze leveren een belofte in, maar wat krijgen ze daar dan voor terug? Wordt dat meer of juist minder? In het wetsvoorstel voor het nieuwe stelsel, hoort te staan of mensen recht hebben op compensatie vanwege die overgang. Juist die compensatieregeling blijft vaag. Dit ‘invaren’ van het oude pensioenrechten in het nieuwe stelsel is al jaren een heet hangijzer en volgens dit adviescollege is de uitwerking daarvan in het huidige voorstel onvoldoende.

 

Nieuwe vorm oplichting

Er is weer een nieuwe vorm van oplichting opgedoken: de bank-aan-huis-oplichting. Trap er niet in. Uw bank vraagt nooit om uw pincode, betaalpas of inlogapparaat en zal deze nooit bij u ophalen. Hoe gaat deze bank-aan-huis-oplichting in z’n werk? Een oplichter belt u en doet zich voor als iemand van uw bank. Het kan zijn dat u in het schermpje het echte nummer van de bank ziet. Toch is het niet uw bank. De nep-bankmedewerker maakt u eerst bang met een smoes door bijvoorbeeld te zeggen dat er een verdachte grote betaling vanaf uw bankrekening is gedaan, of dat uw computer niet meer veilig is of dat uw betaalpas of inlogapparaatje vervangen moet worden. Daarna maakt de nep-bankmedewerker u wijs dat iemand van de bank bij u langs moet komen (tja, corona, u kunt niet naar het kantoor komen, dus wij komen naar u) om de problemen op te lossen of om uw pas of inlogapparaat op te halen. Sommige criminelen zijn vervolgens zo brutaal dat ze zich naar binnen weten te praten om zogenaamd even te helpen met uw computer. Als dit bij u gebeurt, weet u dat u te maken heeft met oplichting. Want uw bank komt nooit bij u aan huis om uw pincode, betaalpas of inlogapparatuur op te halen.

 

Update GGD

De volgende update van de GGD Hollands Noorden is uit. Ik heb hem als bijlage bij deze mail gevoed: zie de bijlage. Het aantal coronabesmettingen in Noord-Holland-Noord is de afgelopen week nagenoeg  stabiel ten opzichte van de week ervoor.  Het aantal besmettingen ligt met 2.379 gevallen  1 procent hoger dan vorige week. Toch behoort  onze regio samen met de GGD-regio Zaansteek-Waterland nog steeds tot het gebied, waar de  meeste besmettingen worden vastgesteld. Het vaccineren met

het AstraZenecavaccin begint maandag weer. In de update wordt gerept over een tijdelijke stillegging. Deze is weer voorbij.

 

Besmettingen

Het aantal besmettingen in de gemeente Schagen stijgt nog steeds. Op 12 maart stond de teller op 3.101 op 19 maart 3.265. Een toename van 164 geïnfecteerden. Sinds 19 maart is het aantal ziekenhuisopnamen toegenomen van 41 naar 44. Het aantal overlijdens is afgelopen week van 46 naar 48. (Bron: gemeente Schagen.)

 

 

 

 

<ABOS Maandbericht april 2021.doc>

Wordt automatisch verwijderd op Tuesday June 22nd, 2021

Geef een reactie