NIEUWS VAN ABOS 30 MAART 2021

Groene OZB-korting in de maak

Minister Ollongren heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verzocht om een modelverordening op te stellen die het voor gemeenten eenvoudiger maakt een groene heffingskorting toe te passen. Minister Ollongren meldde afgelopen januari dat zonnepanelen op daken van woningen vrijstellen van OZB-belasting te complex zou zijn. Het invoeren van een groene heffingskorting werd daarbij door de minister als een goed alternatief genoemd.

 

We eten te zout

De meeste Nederlanders eten dagelijks 3 gram zout teveel, de helft meer dan wordt aanbevolen. Dat kan een hoge bloeddruk en nierschade tot gevolg hebben. Minder zout eten is dus niet zo’n slecht idee. En dat kan ook echt zonder dat het ten koste gaat van de smaak. Wat dacht u bijvoorbeeld van deze smaakmakers? Peper misschien wel de gemakkelijkste vervanger. Verse kruiden zijn een prima alternatief voor zout. Dille doet het bijvoorbeeld heel goed bij vis en met een paar blaadjes basilicum wordt iedere pasta een ware traktatie. Knoflook zorgt voor meer pit. Nog zo’n krachtpatser met een heftige smaak: gember. Je moet er van houden, maar als dat het geval is kun je het overal voor gebruiken. Als je een maaltijd aankleedt met gezonde vetten zoals noten, avocado of plantaardige oliën, verrijk je niet alleen de smaak maar krijg je ook nog eens een flinke portie gezonde vetzuren binnen (Bron: Voedingscentrum)

 

Janssen-vaccin ook voor ouderen

De Gezondheidsraad adviseert om het nieuwe Janssen-vaccin volledig in te zetten bij de huidige vaccinatiestrategie. De 60-plussers en groepen van mensen met bepaalde medische aandoeningen krijgen het vaccin daarmee het eerst. Het beschermt voor 66% tegen ziekte en 85% tegen ernstige ziekte. Bijwerkingen zijn na twee dagen weer verdwenen. Minister de Jonge heeft besloten dat 65- tot 75-jarigen, behalve met dit vaccin, ook geprikt kunnen worden met het vaccin van Pfizer en AstraZeneca.

 

Als de pollenconcentraties eind van de maand weer oplopen, heeft dit mogelijk gevolgen voor het aantal besmettingen met corona. Een wereldwijd onderzoek associeert meer pollen in de lucht met meer coronabesmettingen. Dit heeft te maken met een verzwakte afweer die pollen veroorzaken. De besmettingscijfers nemen met gemiddeld 4 procent toe wanneer de pollenconcentratie met 100 pollen per kubieke meter stijgt. Na de invoer van een lockdown halveerde dit effect, maar bleef de versterkende invloed van pollen nog steeds zichtbaar. Mocht je je willen weren tegen pollen dan is het dragen van een mondkapje een goede manier om je te beschermen. De beste maskers daarvoor zijn FFP2 maskers. (Bron: Meldpunt VPRO).

 

Woningaanpassing

Wanneer u lichamelijke klachten heeft, kunnen specifieke woningaanpassingen noodzakelijk zijn. Zoals de installatie van een verhoogd toilet, een traplift of aanleg van een oprit voor uw rolstoel. De kosten van met name grotere aanpassingen kunnen behoorlijk oplopen. Heeft u een koophuis? Dan kan het zijn dat u de overwaarde kunt benutten om uw woningaanpassingen te bekostigen. Heeft u een huurwoning? Overleg dan altijd even met de verhuurder voordat u ingrijpende aanpassingen doet in uw woning. Dan kunt u ook controleren of u een beroep kunt doen op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Wilt u advies van een onafhankelijk iemand?  Bel Wonen Plus Welzijn op en vraag naar de senioren woonadviseur. Hij of zij kan u helpen bij het vinden van oplossingen voor uw huisvestingsproblemen. Dit geldt ook voor het vinden van een geschikte woning. Stuur een mail naar info@wonenpluswelzijn.nl of bel 0224-291042.

Besmettingen

Het aantal besmettingen in de gemeente Schagen stijgt nog steeds. Op 19 maart stond de teller op 3.265 op 26 maart 3.417.  Een toename van 152 geïnfecteerden. Iets minder dan het week hiervoor. Sinds 26 maart is het aantal ziekenhuisopnamen toegenomen van 44 naar 45. Het aantal overlijdens is afgelopen week van 48 naar 50. (Bron: gemeente Schagen.)

Wordt automatisch verwijderd op Wednesday June 30th, 2021

Geef een reactie