NIEUWS VAN ABOS 5 APRIL 2021

Pasen

De ontkerkelijking is in geen ander land zo doorgevoerd als in Nederland. En toch trekt de Mattheus jaar in en jaar uit volle zalen in ons land en kijken er twee en een half miljoen mensen naar The Passion op televisie. Uit onderzoeken van het Cultureel Planbureau blijkt inderdaad dat steeds meer mensen de kerk de rug toekeren, maar ook blijkt dat bijna evenveel mensen zeggen dat ze wel in iets geloven, dat er meer is tussen hemel en aarde, dat er dingen in het leven van mensen gebeuren die je geen toeval kunt noemen en dat wonderen bestaan. Volle kerken met kerst, volle zalen met de Mattheus, the Passion op televisie, stille tochten door de stad, een kruis bij een wegmonumentje; ze vertellen iets over de hunkering van mensen naar gemeenschappelijkheid, naar troost en verbinding, naar het nooit meer, naar het verhevene dat onze zorgen deelt. In iets-geloven is al heel wat.

 

Pensioenen verbeteren

De financiële positie van pensioenfondsen is in maart flink verbeterd. Dankzij de gestegen rente en oplopende aandelenkoersen hoeven pensioenfondsen minder geld achter de hand te houden voor hun pensioenuitkeringen. De meeste pensioenfondsen lijken uit de gevarenzone, aldus marktonderzoeker Aon. De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen steeg naar 108 procent. Dat betekent dat voor iedere euro die ze aan pensioen moeten uitkeren ze 1,08 euro in kas hebben. In februari was de dekkingsgraad nog 104 procent. Ook de dekkingsgraad uitgesmeerd over de afgelopen twaalf maanden steeg verder, tot 97 procent. Dat is boven het tijdelijk verplichte minimum van 90 procent. Dat de rente stijgt komt doordat de inflatie oploopt in de Verenigde Staten. Dit is weer een gevolg van de grootschalige investeringen van president Joe Biden in de economie.

 

Samen een prik halen

Samen een prik halen is natuurlijk mooi, maar vaak niet mogelijk als er sprake is van een leeftijdsverschil tussen partners. Als je veel in leeftijd scheelt, heb je dus grote kans dat er een paar weken of zelfs maanden tussen de vaccinatie van beide partners zit. Maar er zijn een paar mogelijkheden, waarbij je mogelijk toch samen geprikt kan worden. Bijvoorbeeld als je samen tegelijk de brief ontvangt van het RIVM om een afspraak te maken. Je kan dan zelf de afspraken dicht bij elkaar plannen.  Als je allebei in aanmerking komt voor een prik van de huisarts, dan kun je proberen de afspraken bij elkaar in de buurt te plannen. Je hoeft niet alleen naar de priklocatie, ook al word je niet samen gevaccineerd. Er mag namelijk een begeleider mee, maar die moet wel aangemeld worden bij het maken van de afspraak (Bron: Rijksoverheid)

 

Janssen-vaccin ook voor ouderen

De Gezondheidsraad adviseert om het nieuwe Janssen-vaccin volledig in te zetten bij de huidige vaccinatiestrategie. De 60-plussers en groepen van mensen met bepaalde medische aandoeningen krijgen het vaccin daarmee het eerst. Het beschermt voor 66% tegen ziekte en 85% tegen ernstige ziekte. Bijwerkingen zijn na twee dagen weer verdwenen. Minister de Jonge heeft besloten dat 65- tot 75-jarigen, behalve met dit vaccin, ook geprikt kunnen worden met het vaccin van Pfizer en AstraZeneca.

 

Update GGD

Noord-Holland Noord is niet langer aan kop.  Aan de periode dat Noord-Holland-Noord de hoogte plaats innam op de ranglijst met het meeste aantal besmettingen per 100.000 inwoners is een einde gekomen. De besmettingscijfers in de Kop van Noord-Holland daalden met 13 procent. Vorige week ‘zakte’ onze regio al naar de derde plek, deze week zijn we op de vijfde plek beland. Het aantal besmettingen in onze regio is met 361 per 100.000 inwoners nog wel hoog. Landelijk gaat het om 298 per 100.000 inwoners. Het verschil met het landelijke gemiddelde wordt echter wel steeds kleiner doordat de cijfers in andere regio’s oplopen. Lees ook de bijlage van de GGD!

 

Besmettingen

Het aantal besmettingen in de gemeente Schagen stijgt nog steeds. Op 26 maart stond de teller op 3.417 en op 2 april 3.588. Een toename van 171 geïnfecteerden. 19 meer dan het week hiervoor. Sinds 26 maart is het aantal ziekenhuisopnamen toegenomen van 45 naar 48. Het aantal overlijdens is afgelopen week van 50 naar 54. (Bron: gemeente Schagen.)

 

Wordt automatisch verwijderd op Tuesday July 6th, 2021

Geef een reactie