NIEUWS VAN ABOS 12 APRIL 2021

Briefstemmen

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is ‘even vergeten’ te vertellen dat bij de recente verkiezingen 6% van de briefstemmen niet is meegeteld. “Briefstemmen is nieuw en dan gaan er dingen fout”, aldus Anneke Sipkens, directeur van ouderenorganisatie ANBO. “Maar mensen hebben er recht op om te weten of hun stem wel of niet is meegeteld. Dat moet je gewoon eerlijk vertellen. Nu lijkt het alsof de minister zaken onder de pet houdt. Dat is onacceptabel.” Anneke Sipkens: “Als dit soort dingen gebeuren moet je openheid van zaken geven. Je kan er dan van leren met het oog op de toekomst. Volgend jaar zijn de volgende verkiezingen, dit keer voor de gemeenteraad. Wij zouden het fijn vinden als zeventigplussers dan weer via de post kunnen stemmen.”

 

Eenzaamheid

De gemeente Schagen ontvangt dit jaar subsidie van het rijk voor de bestrijding van de eenzaamheid mede als gevolg van de corona-crisis. Het gaat om een bedrag van € 119.454, -. Het lijkt mij goed om de gemeente te vragen hoe zij dit geld wil besteden.

 

Noordwest schaalt planbare zorg opnieuw af          

Door de snelle toename van coronapatiënten op de intensive care in onze regio moet Noordwest helaas extra maatregelen nemen. Per donderdag 8 april wordt de planbare zorg verder afgeschaald. Dit geldt voor locatie Alkmaar en locatie Den Helder, vermeldt de website van Noordwest.  Vooralsnog gaan alleen urgente operaties door die medisch gezien binnen 6 weken moeten plaatsvinden. De overige ingrepen worden – indien het medisch verantwoord is – uitgesteld. Om de patiënten die een urgente ingreep moeten ondergaan zo goed mogelijk te spreiden, kan het zijn dat zij op een andere datum of een andere locatie worden geopereerd. Acute zorg, semi-acute zorg en oncologische zorg gaat door. De poliklinieken zijn open en afspraken laten we zoveel mogelijk doorgaan. Heeft u een afspraak? Dan hoeft u niets te doen. Als de afspraak niet door kan gaan informeert het ziekenhuis u hierover.

 

Klassieke Muziekluistermiddag

Op maandag 19 april willen we het proberen mits de regels van het RIVM het toelaten. Zou het lukken? Houd u dit vooral in de gaten, of bij twijfel bel dan zelf Ad Hasselton op 0224 -227412.  Onder voorbehoud corona. Lees de mail van volgende week zondag.

 

Filmmiddag onder voorbehoud corona

ABOS organiseert op woensdag 21 april, aanvang: 14.00 uur, een filmmiddag in ons activiteitencentrum aan het Acaciaplein. Het is een proef, bij succes komen er meer. De film is een reisverslag van een bezoek van Ineke Kniese (de nieuwe penningmeester van de SBOS) en haar man aan Oeganda met mooie beelden van zeldzame Berggorilla’s en van een botanische tuin gelegen aan het Victoriameer. Koffie en thee zijn gratis. Ook leden van KBO en PCOB zijn welkom. Aanmelden is verplicht bij Eugeen Hoekstra, telefoon 0224-216842 (inspreken op voicemail mag ook) of via email eugeenhoekstra@ziggo.nl  Dit is onder voorbehoud vanwege de lockdown. Lees de mail van volgende week zondag.

 

Misleiding

De telefoon gaat en er verschijnt een onbekend nummer uit het buitenland, zoals India, Algerije of Tunesië. Wat kun je dan het beste doen en vooral, wat niet? Je ontvangt een gemiste oproep van een telefoonnummer dat je niet kent, waardoor je toch benieuwd bent wie er gebeld heeft. Bel je terug, dan hoor je een bandje of alleen een kiestoon, maar zonder dat je het door hebt lopen de kosten dan al flink op. Het verstandig om niet op te nemen en niet terug te bellen als u een onbekende, buitenlandse oproep krijgt.  Misschien ziet u meer klachten voorbijkomen of staat het nummer al bekend als frauduleus. Als dit het geval is, dan kunt u het nummer blokkeren en uw provider. informeren. (bron:  Plusonline)

 

Testament

Voorbeeld: mijn dochter en ik kunnen het heel goed met elkaar vinden en we bespreken best veel met elkaar. Zo weet zij ook dat ik een paar jaar terug mijn testament heb laten wijzigen. Over de inhoud van het testament hebben wij het echter nooit gehad.

Waarom weet ik niet, maar de laatste tijd vraagt zij steeds of zij mijn testament mag lezen. Antwoord: Volgens de wet hebben erfgenamen recht op inzage in een testament. ECHTER, deze wettelijke bepaling geldt alleen vanaf het moment dat iemand is overleden. Tijdens leven is de inhoud van een testament in principe dus alleen bekend bij de toekomstig erflater (en natuurlijk bij de notaris die het testament heeft opgemaakt maar deze heeft geheimhoudingsplicht). Het is volledig aan u of u anderen van de inhoud van uw testament op de hoogte wilt stellen (bron: Plusonline)

 

Besmettingen

Het aantal besmettingen in de gemeente Schagen stijgt nog steeds. Op 2 april stond de teller op 3.588 en op 9 april 3.742. Een toename van 154 geïnfecteerden. 17 minder dan het week hiervoor. Sinds 2 april is het aantal ziekenhuisopnamen toegenomen van 47 naar 49. Het aantal overlijdens is met 54 gelijk gebleven. (Bron: gemeente Schagen.)

Wordt automatisch verwijderd op Monday July 12th, 2021

Geef een reactie