ABOS NIEUWS 29 APRIL 2020

Sneltesten

Sinds kort zijn in meerdere apotheken en drogisten coronasneltesten te koop. Hoe werken de zelftests? en zelftest neem je, zoals de naam al zegt, zelf thuis af. Als je zo’n test bij de apotheek koopt, zit er een instructie bij, waarin staat hoe je de test moet doen. Er zijn op dit moment drie sneltesten goedgekeurd voor thuisgebruik. De zelftesten zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport niet geschikt als je klachten hebt die passen bij het coronavirus, of als je geen klachten hebt maar wel recent in contact geweest bent met iemand die besmet is. In deze gevallen moet je naar de GGD-teststraat. Ook als je naar Nederland reist vanuit een hoogrisicogebied kan je geen gebruikmaken van een zelftest om aan te tonen dat je niet besmet bent. (Bron: ministerie Volksgezondheid)

 

Moes in de siertuin

Vroeger had je een siertuin óf een moestuin. Die scheiding is nergens voor nodig: artisjokken, asperges en peterselie doen ’t ook prima tussen de sierplanten. Waarom zou een bloembak met petunia’s of hanggeraniums mooier zijn dan een bak met bieslook, peterselie en rozemarijn? Je kunt erover twisten, maar feit is in ieder geval dat een bloembak met kruiden nuttiger is dan een bak met sierplanten. Peterselie kun je zelf zaaien, maar het zaad kiemt langzaam en als het te droog is, kiemt het helemaal niet. Gelukkig kun je ook peterselie in potjes kopen. Snijbiet is een ondergewaardeerde groente en daarnaast een fantastische tuinplant. De vrolijkste tuinplant is de Oost-Indische kers.  Van Oost-Indische kers kun je alle onderdelen eten. (Bron: Plusmagazine)

 

Hart- en vaatziekten

Nog steeds wordt er gezegd dat hart- en vaatziekten kwaaltjes zijn voor oude mannen. Dat is niet zo! Ook vrouwen lopen risico op een hartziekte. Er sterven per jaar zelfs meer vrouwen aan een hartaandoening dan aan borstkanker. Bij mannen komen hartklachten vaak op jongere leeftijd voor en de klachten kunnen anders zijn dan bij vrouwen. Vaak komt het voor dat bij vrouwen de klachten niet herkend worden, omdat de hoge bloeddruk vaak wordt gekoppeld aan stress of aan de overgang. Of buikpijn niet gezien wordt als een probleem aan het hart. Wees dus altijd op uw hoede wanneer u lichamelijke klachten krijgt, want die kunnen zomaar wijzen op problemen met uw hart. Niet alleen het hart zelf, maar ook de symptomen van hartklachten zijn bij vrouwen anders dan bij mannen. (Bron: Plusgezondheid)

 

Nationale Diabetes Challenge

Twee uur per week wandelen verlaagt de kans op een beroerte met dertig procent. Drie keer per week is beter voor je geheugen en een half uur per dagen met de benenwagen kan depressiviteit met een derde verlagen. Logisch dus dat Team Sportservice meedoet aan de Nationale Diabetes Challenge. Op maandag 17 mei starten deelnemers om 10.00 uur vanaf het Fitveld (Julianalaan) in Schagen. Lees de bijlage.

 

Ruzie

Bij 50Plus is opnieuw ruzie. Volgens het hoofdbestuur heeft partijleider Liane den Haan “een volstrekt onwerkbare situatie veroorzaakt”. Zo heeft zij op eigen houtje het AOW-standpunt aangepast en maakte zij vlak voor de verkiezingen ruzie met de nummer 3 op de kandidatenlijst. Den Haan zegt in een reactie dat ze de negatieve uitlatingen “ongelofelijk onprofessioneel” vindt. “Zo ga je niet met elkaar om. Maar het is helaas wel de partijcultuur die ik binnen 50Plus aan heb aangetroffen en waar de partij al jaren om bekend staat.” Ze zegt zich niet in de aantijgingen te herkennen. De kans is groot dat Liane uit 50Plus stapt en voor haar zelf begint in de Tweede Kamer en dan zit 50Plus zonder vertegenwoordiger in de Tweede Kamer.

Wordt automatisch verwijderd op Friday July 30th, 2021

Geef een reactie