Nieuws 17 mei 2021

Nationale Diabetes Uitdaging

Lekker wandelen om gezond te blijven. Liefhebbers kunnen vanaf 17 mei via Team Sportservice meedoen aan de Nationale Diabetes Challenge. Daarom sluit Team Sportservice zich aan bij de Nationale Diabetes Challenge. Maandag 17 mei starten deelnemers om tien uur vanaf het Fitveld aan de Julianalaan in Schagen. Aanmelden voor de wandelchallenge kan online via Team Sportservice. Mensen die mee willen doen in Schagen kunnen zich hier inschrijven.

 

Bijwerkingen

Is de kans op bijwerkingen kleiner na de 2e coronaprik? Hoewel het nog niet met heel veel zekerheid te zeggen is of een 2e prik doorgaans meer of minder bijwerkingen veroorzaakt, kunnen de bijsluiters al wel wat duidelijkheid verschaffen. “Na de 2e vaccinatie met het vaccin van Pfizer ervaren meer mensen bijwerkingen, blijkt uit de bijsluiter. Deze bijwerkingen kunnen ook heviger zijn dan bij de 1e vaccinatie. Het gaat hierbij vooral om klachten zoals koorts. Deze klachten ontstaan meestal op de dag van vaccinatie en verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Ook na de 2e vaccinatie met het vaccin van Moderna lijken er meer bijwerkingen te zijn in vergelijking met de 1e vaccinatie”, staat op de website van Lareb. Bij AstraZeneca is juist het tegenovergestelde te zien: na prik 1 treden doorgaans meer bijwerkingen op dan na de 2e prik. Het is dus afhankelijk van het vaccin of de 2e prik – voor zover bekend- voor meer of minder bijwerkingen zorgt dan prik 1. (Bron: Lareb, NOS, RIVM, CBG)

 

Koffie

Drinkt u weleens koffie op de lege maag? Om wakker te worden, of omdat het gewoon een lekker begin van de dag is. Kan dat dan kwaad of maakt het niet uit op welk moment van de dag u de 1e kop van de cafeïnerijke drank drinkt?

Tv-programma Radar heeft die vraag voorgelegd aan het Voedingscentrum. Vanwege de gunstige eigenschappen, zoals een verbeterde concentratie en het tegengaan van vermoeidheid is het volgens het Voedingscentrum een prima drankje om de dag mee te starten. Wel reageert iedereen anders op (de cafeïne in de) koffie. Bij wie snel last heeft van de maag, kan het klachten geven, maar wie nooit maagklachten heeft, kan gerust met koffie de dag beginnen (Bron: Radar)

 

Doorgeschoten

Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) vindt dat digitalisering en automatisering zijn doorgeschoten. Het raakt de menselijke maat wanneer systemen die het leven van mensen makkelijker moet maken, zich tegen hen keren. Andere woning zoeken of een formulier invullen van de gemeente. Het gaat tegenwoordig allemaal online. Mensen die niet zijn aangesloten op het internet vallen buiten de boot. Een woning bemachtigen buiten de website van corporaties kan doorgaans niet. Hoe hoog sta je op de wachtlijst? Ben je opeens de eerste die in aanmerking komt voor een woning? Zonder computer wordt het niks.  Een afspraak maken met de gemeente? Die verlangt dat je een afspraak digitaal maakt. Er is hulp onderweg: in bibliotheken in Nederland komen een informatiepunt Digitale Overheid. Hier kun je terecht voor allerlei vragen over websites en apps van overheidsinstanties. Het uitrollen van dit informatiepunt gaat traag. Het heeft de Schagen nog niet bereikt. Ik blijf het volgen.

 

Geldvraag

Geldopnemen bij de bank gaat u geld kosten. ABN AMRO is de eerste bank die dit gaat doen. De bank gaat kosten rekenen boven een bepaald bedrag per jaar. Voor particulieren ligt de grens op 10.000, voor studenten op 6.000 en voor minderjarigen op 2.000 euro per jaar. Wie meer opneemt, betaalt per keer 5 euro plus 0,5 procent van het opgenomen bedrag. Werkelijk bezopen. Het is een boete op cash geld. Lees de bijlage en huiver.

 

DigiHulplijn

Heeft u problemen, online of digitaal, en komt u er niet uit met de computer, laptop, mobiel of tablet? Dan kunt u gratis op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur bellen met deze lijn. U krijgt dan een getrainde vrijwilliger aan de lijn die u helpt met uw probleem. De DigiHulplijn is een initiatief van maatschappelijke organisaties (het Nationaal Ouderenfonds, SeniorWeb en de Koninklijke Bibliotheek) en bedrijven als Vodafone Ziggo en de Alliantie Digitaal Samenleven (Bron: omroep Max).

 

Wordt automatisch verwijderd op Tuesday August 17th, 2021

Geef een reactie