NIEUWS VAN ABOS 6 JUNI 2021

Filmmiddag kan doorgang vinden

ABOS organiseert op woensdag 23 juni, aanvang: 14.00 uur, een filmmiddag in ons activiteitencentrum aan het Acaciaplein. Het is een proef, bij succes komen er meer. Komt u ook? De anderhalvemeternorm blijft van kracht. Dit betekent dat maximaal 35 mensen de filmmiddag kunnen bijwonen. Vol is vol. De film is een reisverslag van een bezoek van Ineke Kniese (de nieuwe penningmeester van de SBOS) en haar man aan Oeganda met mooie beelden van zeldzame Berggorilla’s en van een botanische tuin gelegen aan het Victoriameer. Koffie en thee zijn gratis. Ook leden van KBO en PCOB zijn welkom. Aanmelden bij Eugeen Hoekstra, telefoon 0224-216842 (inspreken op voicemail mag ook) of via email eugeenhoekstra@ziggo.nl

 

Nieuwe leden

Het aantal leden is onder de 200 gedaald en dat is geen goede zaak. Het bestuur doet een beroep op u om nieuwe leden te werven voor ABOS. Wat heeft ABOS te bieden (dit is het verhaal dat u kunt vertellen). Ik noem een paar activiteiten die plaatsvinden in “‘Onder de Acacia’s”.

·         Bingo – en klaverjassenmiddagen (onder voorbehoud)

·         Klassieke luistermuziek (valt zeer in de smaak)

·         Filmmiddag (eerst als proef, wordt vast een blijvertje)

·         Zondagse inloopochtenden bij “Onder de Acacia’s”

·         Fietsmiddagen

·         Uitstapjes naar leuke plekken

·         Jaarlijkse reis met bus plus hotel

·         Maandbericht

·         Zondagse mail

·         Informatiebijeenkomsten (belasting, notariszaken, zingeving, veiligheid etc.)

·         Voordeelkoopjes bij koepelorganisatie Fasv

·         Samenwerkingsactiviteiten samen met Wonen Plus Welzijn.

 

Natuurlijk, door corona is alles tot stilstand gekomen, maar het ziet er naar uit dat gaandeweg meer mag. In ieder geval, met dit boodschappenlijstje kunt u zonder schroom mensen weten te winnen voor ABOS.  Een lid dat een nieuw lid aanbrengt krijgt een Makadobon van € 5,00. Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer als cadeautje.

 

Brandnetel

Je kent het wel: je loopt met blote benen of voeten door een smal bospaadje en je voelt ineens iets prikken. Als je een brandnetel hebt aangeraakt, dan kun je hier nog flink last van krijgen, zoals jeuk en een rode huid. Wat kun je eraan doen? De rode, gezwollen en jeukende huid trekt meestal na ongeveer een uur weg. Je kunt soms na een aantal uren nog wel last hebben van een tintelend gevoel, vooral als je huid in aanraking komt met water. Heb je last van hevige jeuk? Dan kun je zalf of crème met menthol, aloë Vera of Calendula gebruiken. Lees voor gebruik wel altijd eerst de bijsluiter. Er wordt weleens gezegd dat bepaalde huismiddeltjes werken, zoals het wrijven met zuringblad, weegbree of goudsbloembladeren, maar deze hebben geen effect. Het kan wel zijn dat de jeuk door de wrijfbeweging tijdelijk onderdrukt wordt. (Bron: Huidinfo)

 

Bescherm jezelf tegen teken

Teken zitten vooral in hoog schaduwrijk gras en dode bladeren bij bomen en struiken. Dus ook in uw tuin. Vermijd in een tekenrijke omgeving contact met lage planten en struiken zodat teken niet op uw lichaam over kunnen stappen. Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas. Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in uw sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien. Smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat.

Het belangrijkste advies is om uw huid en kleding goed te controleren en teken te verwijderen nadat u in het groen bent geweest.

 

We zijn er Bijna!

We zijn er Bijna! is deze zomer terug bij MAX! Martine van Os blijft dit jaar met de groep kampeerders dichtbij huis. De vakantiereizigers maken een tocht door Nederland. Deze zomer bij MAX op NPO 1.

 

Dor hout

Wanneer er in de krant een ouder persoon wordt geportretteerd, van laten we zeggen 70 jaar of ouder, dan weet ik dat ik even goed moet opletten. Wat is hier aan de hand? Wanneer we Herman Tjeenk Willink omschrijven als ‘kwieke oude baas’, dan zeggen we eigenlijk: van oude mensen hoef je niet veel te verwachten, maar deze is er nog helemaal hoor! Een bedrieglijk soort ontzag maakt zich dan van de schrijver meester. Zoals Hedy d’Ancona onlangs in NRC uitriep: ‘Ik vind helemaal niet dat je respect en compassie moet hebben voor mensen als ik, die blijven in- en uitademen.’ Zij bespeurt een houding van ‘beschermend medelijden’, van ‘zachte uitsluiting’, ja, van: ‘dédain’. Of het nu echt zo bedoeld is of niet: elke keer als ik die omschrijvingen van een frisse oogopslag lees, vraag ik me af of journalisten denken een uitzondering gevonden te hebben die de regel bevestigt: dat oude mensen in Nederland toch vooral ‘dor hout’ zijn.

 

DigiHulplijn

Heeft u problemen, online of digitaal, en komt u er niet uit met de computer, laptop, mobiel of tablet? Dan kunt u gratis op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur bellen met deze lijn. U krijgt dan een getrainde vrijwilliger aan de lijn die u helpt met uw probleem. De DigiHulplijn is een initiatief van maatschappelijke organisaties (het Nationaal Ouderenfonds, SeniorWeb en de Koninklijke Bibliotheek) en bedrijven als Vodafone Ziggo en de Alliantie Digitaal Samenleven (Bron: omroep Max).

 

Wordt automatisch verwijderd op Monday September 6th, 2021

Geef een reactie