NIEUWS VAN ABOS 14 JUNI 2021

 

Klassieke muziekmiddag gaat door

De klassieke Muziekluistermiddag op maandag 21 juni kan doorgang vinden. Wat fijn om dit te kunnen melden. Aanvangstijd is 13.45 uur.  Locatie, het vertrouwde adres aan het Acaciaplein. In het maandbericht staat ‘breng een paar van uw favoriete CD’ s mee zodat we een ruime keuze kunnen maken.’ Veel plezier!

 

Filmmiddag kan doorgang vinden

ABOS organiseert op woensdag 23 juni, aanvang: 14.00 uur, een filmmiddag in ons activiteitencentrum aan het Acaciaplein. Het is een proef, bij succes komen er meer. Komt u ook? De anderhalvemeternorm blijft van kracht. Vol is vol. De film is een reisverslag van een bezoek van Ineke Kniese (de nieuwe penningmeester van de SBOS) en haar man aan Oeganda met mooie beelden van zeldzame Berggorilla’s en van een botanische tuin gelegen aan het Victoriameer. Koffie en thee zijn gratis. Ook leden van KBO en PCOB zijn welkom. Aanmelden bij Eugeen Hoekstra, telefoon 0224-216842 (inspreken op voicemail mag ook) of via email eugeenhoekstra@ziggo.nl

 

Eikenprocessierups

De eikenprocessierupsen gaan weer aan de wandel en dus is het oppassen geblazen als je buiten bent. De eikenprocessierups is bovendien niet de enige met irriterende haren: ook in de duinen kun je tegen een nest vervelende beestjes aanlopen. Ook (huis)dieren kunnen veel last hebben van de brandharen van de eikenprocessierups. Verlaten nesten van de eikenprocessierups kunnen jaren later nog steeds voor overlast zorgen. Langs de kust leeft nog een andere rups die flink wat narigheid kan veroorzaken: de bastaardsatijnvlinder. De rupsen van deze vlinder zitten ’s winters lekker knus met z’n allen in een dik spinsel in duindoorns. Om toch nog een beetje zon mee te pakken, maken ze de nesten aan de uiteinden van de takken van zo’n duindoorn. De haren van deze rups zijn zeer irriterend voor de huid en blijven na vervellen en verpoppen achter in het nest. En dat is dus bijzonder vervelend voor de wandelaar die ’s zomers nietsvermoedend in korte broek langs de duindoorns struint (Bron: Postonline).

 

Let op webshopkeurmerk

Koopt u online een product? Let dan op het webshopkeurmerk. Dit is wat verschillende consumentenprogramma’s u als kijker vaak aanraden. Maar wat is de waarde van zo’n keurmerk? En zijn ze wel betrouwbaar? In dit artikel vertellen we waar u op moet letten. Een webshop keurmerk is een keurmerk dat aangeeft dat een webshop betrouwbaar is en garant staat voor een bepaalde service. Omdat er geen controle zit op keurmerken, kan iedereen een keurmerk beginnen. Er zijn er dan ook verschillende in Nederland. Vertrouw daarom nooit blind op een keurmerk, maar doe eerst onderzoek. Als een webwinkel het keurmerk Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk op zijn website heeft staan, dan belooft de webwinkel een bepaalde service. De webshops die zo’n keurmerk hebben, hanteren voorwaarden die met de Consumentenbond zijn afgesproken. Mocht u problemen krijgen met een winkel die één van deze twee keurmerken hanteert, dan kunt u De Geschillencommissie  om een oordeel vragen (Bron: Meldpunt Max).

 

Bericht van Koepel Pensioenen

De Volkskrant berichtte over een pensioenloket waar je terecht kan voor vragen over pensioenen. Lees de bijlage!

 

Woningen voor ouderen krijgen prioriteit

Zorg- en woonkoepels hebben met de overheid bestuurlijke afspraken gemaakt over doelstellingen voor wonen en zorg tot en met 2040. Zij willen daarmee toekomstige tekorten in de ouderenzorg voorkomen. Alleen al de komende vijf jaar moet Nederland 60.000 extra woningen voor ouderen en 25.000 extra verpleegzorgplekken erbij krijgen. Zorgverzekeraars Nederland maakte deze afspraken, namens de zorgkantoren, met ActiZ, Aedes, VNG en de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De doelstelling voor de komende vijf jaar is een eerste stap. Omdat het aantal 80+’ers tot en met 2040 verdubbelt naar 1.6 miljoen, zijn er ook afspraken voor de jaren daarna gemaakt. Zo komen er voor 2031 komen nog eens 100.000 extra woningen en 25.000 verpleegzorgplekken bij. Of het ook daadwerkelijk lukt om deze extra woningen te realiseren, is afhankelijk van verschillende randvoorwaarden, waaronder financiering voor de korte en lange termijn, de beschikbaarheid van zorgmedewerkers en van locaties om te bouwen of uit te breiden.

 

Nieuwe leden

Het aantal leden is onder de 200 gedaald en dat is geen goede zaak. Het bestuur doet een beroep op u om nieuwe leden te werven voor ABOS. Wat heeft ABOS te bieden (dit is het verhaal dat u kunt vertellen). Ik noem een paar activiteiten die plaatsvinden in “‘Onder de Acacia’s”.

 • Bingo – en klaverjassenmiddagen (onder voorbehoud)
 • Klassieke luistermuziek (valt zeer in de smaak)
 • Filmmiddag (eerst als proef, wordt vast een blijvertje)
 • Zondagse inloopochtenden bij “Onder de Acacia’s”
 • Fietsmiddagen
 • Uitstapjes naar leuke plekken
 • Jaarlijkse reis met bus plus hotel
 • Maandbericht
 • Zondagse mail
 • Informatiebijeenkomsten (belasting, notariszaken, zingeving, veiligheid etc.)
 • Voordeelkoopjes bij koepelorganisatie Fasv
 • Samenwerkingsactiviteiten samen met Wonen Plus Welzijn.

 

Natuurlijk, door corona is alles tot stilstand gekomen, maar het ziet er naar uit dat gaandeweg meer mag. In ieder geval, met dit boodschappenlijstje kunt u zonder schroom mensen weten te winnen voor ABOS.  Een lid dat een nieuw lid aanbrengt krijgt een Makadobon van € 5,00. Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer als cadeautje. Maak onze ledenadministrateur Leo Wilms gelukkig: 0224-751111 of 06-5341 3898.  

 

DigiHulplijn

Heeft u problemen, online of digitaal, en komt u er niet uit met de computer, laptop, mobiel of tablet? Dan kunt u gratis op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur bellen met deze lijn. U krijgt dan een getrainde vrijwilliger aan de lijn die u helpt met uw probleem. De DigiHulplijn is een initiatief van maatschappelijke organisaties (het Nationaal Ouderenfonds, SeniorWeb en de Koninklijke Bibliotheek) en bedrijven als Vodafone Ziggo en de Alliantie Digitaal Samenleven (Bron: omroep Max).

 

 

Wordt automatisch verwijderd op Tuesday September 14th, 2021

Geef een reactie