ABOS NIEUWS 21 JUNI 2021

U bent welkom op de filmmiddag woensdag

ABOS organiseert op woensdag 23 juni, aanvang: 14.00 uur, een filmmiddag in ons activiteitencentrum aan het Acaciaplein. Het is een proef, bij succes komen er meer. Komt u ook? De anderhalvemeternorm blijft van kracht. Vol is vol. De film is een reisverslag van een bezoek van Ineke Kniese en haar man aan Oeganda met mooie beelden van zeldzame Berggorilla’s en van een botanische tuin gelegen aan het Victoriameer. Koffie en thee zijn gratis. Ook leden van KBO en PCOB zijn welkom. Aanmelden bij Eugeen Hoekstra, telefoon 0224-216842 (inspreken op voicemail mag ook) of via email eugeenhoekstra@ziggo.nl  Wie zich gemeld heeft, hoeft zich niet opnieuw te melden.

 

Windows 10

Windows 10 heeft zijn langste tijd gehad. Op internet zijn screenshots uitgelekt van een nieuw computerbesturingsprogramma dat vooralsnog, niet geheel verrassend, de naam Windows 11 draagt. Toen Windows 10 in 2015 uitkwam, verklaarde Microsoft dat het de laatste volledige release van Windows zou zijn, met updates die twee keer per jaar zouden verschijnen om het programma permanent up-to-date te houden. Dat lijkt nu toch anders te zijn. In 2015 kregen gebruikers van Windows 7 en 8 een tijdlang de mogelijkheid om gratis te upgraden naar Windows 10. Of Microsoft gebruikers van Windows 10 ook gratis laat overstappen naar de verwachte opvolger is nog onbekend. Windows 10 draait wereldwijd op meer dan een miljard apparaten in 190 landen. De release van het nieuwe besturingsprogramma wordt dit najaar verwacht (Bron: Kassa)

 

Geen vervoer voor vaccinatie

Mensen woonachtig in de hele gemeente Schagen kunnen gebruik maken van vervoer naar de priklocatie. Dit kan gedaan worden door Graag Gedaan, Taxi NW of bij rolstoelvervoer: Taxi Hilverink. Wanneer er ook niemand in de sociale kring kan rijden, dan kunnen de inwoners gebruik maken van de vervoersregeling. U kunt bijvoorbeeld bellen naar Wonen Plus Welzijn (0226) 393335 (tussen 9 en 10 uur). Of u kunt bellen naar Graag Gedaan: 0224-296 366. Het is echter niet in alle gevallen mogelijk dat vrijwilligers van Graag Gedaan beschikbaar zijn. Als er geen vrijwilliger is, kan men ook bellen naar Taxi Noordwest via 06-53 91 14 99. Als er rolstoelvervoer nodig is, mag Taxi Hilverink gebeld

worden: 0223 622 222.

 

Oververhitting bij huisdieren

Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond boven de 40,5 graden is, spreken we van oververhitting. Dit kan ontzettend gevaarlijk zijn! Helaas komt oververhitting regelmatig voor bij honden, bij katten komt dit veel minder vaak voor. Oververhitting kan ontstaan door een te warme omgeving, benauwdheid, beweging en stress. Senioren honden, honden met overgewicht en kortsnuitige honden lopen extra risico op oververhitting. Symptomen oververhitting: overmatig hijgen, overmatig kwijlen en sloomheid. Verplaats uw hond naar een koele schaduwrijke plek en geef uw hond kleine slokjes water (niet ijskoud). Neem direct contact op met uw dierenarts als u het niet vertrouwt.

 

Teek

Elk jaar worden in Nederland meer dan een miljoen mensen gebeten door een teek. Die mensen lopen allemaal de kans op de ziekte van Lyme. Het dragen van beschermende kleding is uiterst belangrijk. De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt overgedragen door teken. De boosdoener is een schroefvormige bacterie, Borrelia burgdorferi genaamd. De ziekte kan onder meer leiden tot aandoeningen aan gewrichten, hart en het zenuwstelsel. Helaas heeft de Borrelia-bacterie een flinke trukendoos om zichzelf onzichtbaar te maken voor het immuunsysteem en daarmee de immuunrespons te belemmeren. Controleer uw lijf!

 

Uitdroging bij ouderen

Uitdroging of dehydratie vormt een risico voor de gezondheid van ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Volgens de Nederlandse Voedingsraad is minimaal 1700 ml vocht per dag noodzakelijk. Het is belangrijk dat u voldoende drinkt bij de maaltijden. Maar ook tussen de maaltijden moet regelmatig wat gedronken worden. Dit kan door extra drinken te stimuleren bij (zelf)verzorgende handelingen, zoals tandenpoetsen, het innemen van medicijnen etc. Ook is het beter om vaker kleine hoeveelheden te drinken dan een paar maal een grote hoeveelheid (Bron: Kennisplein).

 

DigiHulplijn

Heeft u problemen, online of digitaal, en komt u er niet uit met de computer, laptop, mobiel of tablet? Dan kunt u gratis op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur bellen met deze lijn. U krijgt dan een getrainde vrijwilliger aan de lijn die u helpt met uw probleem. De DigiHulplijn is een initiatief van maatschappelijke organisaties (het Nationaal Ouderenfonds, SeniorWeb en de Koninklijke Bibliotheek) en bedrijven als Vodafone Ziggo en de Alliantie Digitaal Samenleven (Bron: omroep Max).

 

 

Wordt automatisch verwijderd op Tuesday September 21st, 2021

Geef een reactie