NIEUWS VAN ABOS 30 JUNI 2021

Boete op contant geld pinnen

Geen rente meer op spaargeld, nu komen de banken met een boete op het opnemen van contant geld uit de geldautomaten. Het kan niet gekker worden. Ouderen en kwetsbare mensen zijn de dupe. ABN Amro rekent vanaf 1 juli extra kosten voor klanten die meer dan 12.000 euro in een jaar aan contant geld opnemen. Als klanten boven de grens zitten, betalen ze straks 5 euro per transactie plus 0,5 procent van het opgenomen bedrag. Bij Rabobank kost het vanaf september 75 cent.

 

ING rekent voor hun goedkoopste rekening nu al 80 cent voor het gebruiken van een pinautomaat. Volgens ABN Amro krijgt ‘slechts’ 1,5 procent van de klanten er last van. De bank gelooft niet dat het kwetsbare groepen zal raken. “Daarvoor is het bedrag te hoog.” Arjan Vliegenthart, directeur van Nibud betwijfelt dat. “Er zijn mensen die hun dagelijkse boodschappen en hun lopende uitgaven met papiergeld betalen. Tel daar een vakantie en een wat duurdere aankoop bij op en je komt al snel richting die 12.000 euro.”

 

ANBO vindt het bovendien onbegrijpelijk dat de Rabobank – net als ABN AMRO eerder deed – eenzijdig de tarieven aanpast. In het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) is namelijk afgesproken dat banken geen wijzigingen zouden doorvoeren zolang er nog een onderzoek loopt naar de toekomst van het contant geldstelsel. De Nederlandsche Bank laat dat onderzoek uitvoeren. Het aanpassen van de tarieven is een schending van deze afspraken. Dat kan niet en mag niet. Samen met andere maatschappelijke organisaties gaat ANBO in een brief aan de Rabobank vragen om de gemaakte afspraken na te komen en de tariefsaanpassing op dit punt in te trekken.

 

En- en betaalrekening na overlijden

Als één van de rekeninghouders van een en/of rekening komt te overlijden, kan de ander nog steeds over de rekening beschikken. Dit wil echter niet zeggen dat hij al het geld op de rekening zondermeer kan uitgeven. Het saldo op een en/of rekening blijft altijd van degene die het geld op de rekening heeft gezet. Dus heeft de ene rekeninghouder 40.000 euro op de rekening gezet en de ander 10.000, dan blijft precies dit saldo het eigendom van elke rekeninghouder. Overlijdt een van de rekeninghouders, dan mag de mede-rekeninghouder het saldo dat van de ander is niet opnemen. Het bedrag dat toebehoort aan de overledene, behoort tot zijn of haar nalatenschap.

 

Als de andere rekeninghouder overlijdt, moet je dit zo snel mogelijk melden bij de bank. De bank vraagt dan om een akte van overlijden. Deze kun je opvragen bij de gemeente. Ook heb je een verklaring van erfrecht nodig als de overledene een testament heeft of geen wettelijk partner. Een notaris stelt deze voor je op. Maar op het moment dat je het overlijden meldt, kan de bank je precies vertellen wat je allemaal moet regelen. Een goed overleg met de bank is dus erg belangrijk als een van de rekeninghouders komt te overlijden. Veel banken geven extra tips en handvatten als een rekeninghouder komt te overlijden, dus het loont de moeite om nu al informatie op te halen bij uw bank.

 

Activiteiten juli / augustus “Onder de Aria’s”

MAANDAG 19 juli: Klassieke muziek voor de liefhebbers. Aanvang 13.45 uur.

VRIJDAG 6 augustus: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

MAANDAG 16 augustus: Klassieke muziek voor de liefhebbers. Aanvang 13.45 uur.

VRIJDAG 20 augustus: Bingo (onder voorbehoud). Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

 

DigiHulplijn

Heeft u problemen, online of digitaal, en komt u er niet uit met de computer, laptop, mobiel of tablet? Dan kunt u gratis op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur bellen met deze lijn. U krijgt dan een getrainde vrijwilliger aan de lijn die u helpt met uw probleem. De DigiHulplijn is een initiatief van maatschappelijke organisaties (het Nationaal Ouderenfonds, SeniorWeb en de Koninklijke Bibliotheek) en bedrijven als Vodafone Ziggo en de Alliantie Digitaal Samenleven (Bron: omroep Max).

 

Einde verplichte medische keuring rijbewijs

Er komt misschien een eind aan de verplichte medische keuring voor automobilisten van 75 jaar en ouder die hun rijbewijs willen verlengen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat onderzoeken welke alternatieven er zijn. De verplichte keuring voor 75-plussers kan dan verdwijnen. Uit cijfers blijkt dat bij slechts 0,5% van de mensen die gekeurd worden, het rijbewijs wordt ingetrokken.

 

Eugeen Hoekstra

Wordt automatisch verwijderd op Thursday September 30th, 2021

Geef een reactie