NIEUWS VAN ABOS 1 AUGUSTUS 2021

 

Er is meer hulp nodig om ouderen online verder te helpen

Steeds meer zaken gebeuren online. De bank, de Belastingdienst, de zorgverzekering, u kunt het zo gek niet noemen of het gaat via een website of app. Jong en oud krijgt ermee te maken. Toch is er een relatief grote groep 55-plussers die nog niet digitaal vaardig is. Hoewel uit recent onderzoek is gebleken dat zij de weg naar sociale mediakanalen steeds beter weten te vinden en ook graag gebruik maken van WhatsApp, is er nog steeds een grote groep die niet digitaal vaardig is. Die conclusie komt ook uit de onderzoeken die gedaan zijn door Netwerk Mediawijsheid, Universiteit Twente, SeniorWeb en het Nationaal Ouderenfonds. Er zijn ook ouderen die enthousiast zijn als het gaat om het onderhouden van contacten, bijvoorbeeld het gebruik van WhatsApp en sociale media, het regelen van eenvoudige praktische zaken en het spelen van spelletjes. Toch zijn ouderen niet louter enthousiast. Ze zijn zelfs sceptisch. Ze voelen zich vaak gedwongen door instanties, omdat zij alleen online met hen contact kunnen krijgen. En de negatieve berichtgeving over phishing en privacy issues in de media, wekt niet veel vertrouwen.

 

Digitale hulp

Heeft u problemen, online of digitaal, en komt u er niet uit met de computer, laptop, mobiel of tablet? Dan kunt u gratis op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur bellen met deze lijn. U krijgt dan een getrainde vrijwilliger aan de lijn die u helpt met uw probleem. De DigiHulplijn is een initiatief van maatschappelijke organisaties (het Nationaal Ouderenfonds, SeniorWeb en de Koninklijke Bibliotheek) en bedrijven als Vodafone Ziggo en de Alliantie Digitaal Samenleven (Bron: omroep Max).

 

Moet je aardbeien wassen voordat je ze eet of kun je ze ongewassen eten?

“Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Hoewel je niet altijd alle bacteriën eraf kunt wassen, maak je de kans wel kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.” Tip: Was aardbeien pas net voordat je ze eet. Je kunt ze namelijk langer bewaren in de koelkast als ze nog niet gewassen zijn en het kroontje er nog op zit. (bron: Plusonline)

 

‘Ik ben gebeld door mijn bank’

Oplichters kunnen u opbellen en zich voordoen als een medewerker van de bank. U ziet dan in uw display een bestaand telefoonnummer van uw eigen bank. Soms gebruiken de oplichters ook de naam van een bankmedewerker. Het lijkt dan alsof u echt wordt gebeld door een medewerker van uw bank. Volgens de beller moet u uw geld ‘veiligstellen’ in verband met een digitale bedreiging of fraude. Al uw geld moet daarom worden overgemaakt naar rekeningnummers die de oplichter doorgeeft. Het zou gaan om een ‘kluisrekening’, een ‘veilige rekening’ of een variant daarop. In een enkel geval wordt naar uw inloggegevens gevraagd.

Het komt voor dat ‘de bank’ u precies weet te vertellen wat uw huidige banksaldo is en wat de laatste transacties waren. In dat geval hebben de oplichters zichzelf waarschijnlijk toegang verschaft tot uw bankrekening, bijvoorbeeld middels phishing via een nep-betaallink. Uw bank zal u nooit via telefoon, sms of e-mail benaderen met het verzoek geld over te boeken of uw inloggegevens of pincode te delen. ‘Kluisrekeningen’ of ‘veilige rekeningen’ bestaan niet. Als de bank denkt dat fraudeurs werkelijk toegang hebben tot uw bankrekening, zullen zij die rekening zelf blokkeren en contact met u opnemen. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Maak dus nooit op basis van een telefoontje of tekstbericht geld over.

 

Doe mee met de Telefooncirkel

Humanitas Kop van Noord-Holland is actief met de Telefooncirkel. Hoe? Iedere dag om half negen ‘s morgens belt de leider van de groep de eerste deelnemer in de telefooncirkel. De eerste deelnemer belt de tweede en dit gaat zo door totdat de laatste op de lijst gebeld is. De laatste deelnemer belt vervolgens met de leider. Wanneer dit is gebeurd, is de cirkel rond. De gesprekken duren maximaal 3 minuten, wilt je toch even langer met elkaar in gesprek? Maak dan eerst de telefooncirkel rond, daarna heeft je tijd om elkaar te spreken.

Er zijn verschillende redenen waarom jij je kunt aanmelden, bijvoorbeeld:

•          Je hebt minder sociaal contact dan wenselijk

•          Je hebt een lichamelijke beperking waardoor je minder makkelijk buiten komt

•          Je hebt angst dat er iets met je kan gebeuren en dat dit niet opgemerkt wordt

•          Je bent verminderd zelfredzaam

•          Je hebt behoefte aan verbetering van het dagritme.

Elke ochtend iemand die vraagt hoe het met je gaat, dat is wat de bellers van de Telefooncirkel van Humanitas doen!  Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met de coördinator van de Telefooncirkel: Humanitas kop van Noord-Holland 0223 617 422  telefooncirkel.kop@humanitas.nl  en kijk naar de bijlage bij deze mail.

 

Activiteiten juli / augustus “Onder de Acacia’s”

VRIJDAG 6 augustus: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

MAANDAG 16 augustus: Klassieke muziek voor de liefhebbers. Aanvang 13.45 uur.

VRIJDAG 20 augustus: Bingo (onder voorbehoud). Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

 

Uitstapje naar dierentuin Blankendael in Tuitjenhorn

Op 6 oktober gaan we naar dierentuin Blankendael. Er wordt u een uitgebreide koffietafel aangeboden en een uitgebreide lunch. Er hebben zich al zes mensen gemeld bij Leo Wilms. Doet u ook mee? Meld u zich aan bij onze Leo: telefoon 0224-751111 of 06-53413898 of per e-mail wilmskoops@quicknet.nl  U kunt dan ook zeggen of u vervoer nodig hebt en of u met rollator loopt en of u op dieet bent. Het duurt nog een poosje voordat het zover is, maar u bent nu alvast op de hoogte. De kosten zijn voor rekening van ABOS. Ook niet-leden en leden van KBO en PCOB zijn welkom. Zij betalen € 19,50 per persoon.

Wordt automatisch verwijderd op Monday November 1st, 2021

Geef een reactie