NIEUWS VAN ABOS 6 SEPTEMBER 2021

Coronapaspoort

Wilt u op reis naar het buitenland ? Dan heeft u een coronapaspoort nodig. U heeft geen smartphone. Dat ding wil u ook niet. Het is niet wettelijk verplicht om zo’n apparaat te kopen. Je kunt de coronalijn van de overheid bellen om een papieren coronapaspoort thuisgestuurd te krijgen. Heel fijn voor al die senioren die niet zo handig zijn met een computer en moderne smartphone. Maar bij ANBO komen nu reacties binnen van mensen die daar nul op het rekest krijgen. “Je moet maar op internet kijken.” Nu de schoolvakanties ten einde lopen, staan veel senioren op het punt naar het buitenland te reizen (nota bene de doelgroep die zwaar heeft geleden onder de lockdown). Meestal heb je dan een coronapaspoort nodig. Gelukkig kun je het publieksinformatienummer coronavirus van de Rijksoverheid bellen (0800 – 1421) bellen om een papieren coronapaspoort thuisgestuurd te krijgen. De signalen, die nu bij de ouderenbond binnenkomen, laten zien dat het dus toch niet altijd goed gaat. Blijf bellen en laat u zich niet afwimpelen.

 

Filmmiddag

Op  woensdag 15 september staat onze filmmiddag gepland in ‘Onder de Acacia’s”. Iedereen is hartelijke welkom. Toegang is gratis. U gaat kijken naar een evergreen onder de films ‘Gejaagd door de wind’.  De film draait om Scarlett O’Hara, een vrijgevochten jonge vrouw uit de Amerikaanse staat Georgia. Zij ontmoet Rhett Butler, een sluwe man met een niet al te respectabele reputatie, ontmoet zij haar gelijke, en tussen de twee ontstaat een soort haat-liefdeverhouding. Hoewel het boek in eerste instantie over de relatie tussen de diverse hoofdpersonen gaat, biedt het ook een goed overzicht van de burgeroorlog en de nasleep daarvan. Aanvang: 14.00 uur. De film duurt vier uur. Een lange zit dus. Er is een knip mogelijk. Ik heb woensdagmiddag 22 september alvast gereserveerd.

 

Algemene ledenvergadering

Op woensdagmiddag 29 september houdt ABOS zijn jaarvergadering. Vorig jaar moest de jaarvergadering worden geschrapt vanwege corona. Saai zal de komende vergadering niet worden omdat Sandra Mooy uit Slootdorp komt zingen. Onze ledenvergaderingen zijn eigenlijk nooit mat omdat het bestuur altijd probeert een gast uit te nodigen die de vrolijke noot weet te raken. De officiële uitnodiging voor de algemene ledenvergadering komt eraan!!

 

Twintig euro wacht op u

Als u een stel of koppel weet te werven voor het lidmaatschap van ABOS dan ontvangt u 20 euro in de vorm van Makadobonnen van het bestuur. Voor één nieuw geworven lid ontvangt u een bon van 10 euro. Het ledenaantal van ABOS is dik gedaald onder de tweehonderd. Dit komt hoofdzakelijk door overlijdens. Door de vergrijzing neemt het aantal ouderen toe. De ‘visvijver’ om daaruit leden te werven wordt niet kleiner maar groter. Hieraan ligt het niet. Ook niet aan ons activiteitenprogramma samen met SBOS: •Bingo – en klaverjassenmiddagen •Klassieke luistermuziek (valt zeer in de smaak)• Filmmiddagen • Zondagse inloopochtenden bij “Onder de Acacia’s” • Uitstapjes naar leuke plekken• Jaarlijkse reis met bus plus hotel• Maandbericht •Elke zondag nieuws van de voorzitter en •Informatiebijeenkomsten (belasting, notariszaken, zingeving, veiligheid etc.). Het nieuwe lid krijgt een leuk presentie en hoeft voor het eerste jaar slechts de helft van de contributie te betalen. Tips zijn ook welkom. Dan gaat het bestuur zelf op pad. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111 en mobiel 06-53413898.

    

Activiteiten september “Onder de Acacia’s”

Alle activiteiten zijn in “Onder de Acacia’s”.

VRIJDAG 10 september: Klaverjassen.  Aanvang 13.30 uur.

WOENSDAG 15 september: Filmmiddag. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur). Volgende mail meer bijzonderheden.

VRIJDAG 17 september: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

MAANDAG 20 september: Klassieke muziek voor de liefhebbers. Aanvang 13.45 uur.

VRIJDAG 24 september: Klaverjassen.  Aanvang 13.30 uur.

 

Uitstapje naar dierentuin Blankendael in Tuitjenhorn

Op 6 oktober gaan we naar dierentuin Blankendael. Misschien bent u er al een keer geweest. De dierentuin verandert met de dag. U blijft welkom. Er wordt u een uitgebreide koffietafel aangeboden en een uitgebreide lunch. Doet u ook mee? Heel gezellig. Meld u zich aan bij onze Leo: telefoon 0224-751111 en mobiel 06-53413898.   U kunt dan ook zeggen of u vervoer nodig hebt en of u met rollator loopt en of u op dieet bent. Het duurt nog een poosje voordat het zover is, maar u bent nu alvast op de hoogte. De kosten zijn voor rekening van ABOS. Ook niet-leden en leden van KBO en PCOB zijn welkom. Zij betalen € 19,50 per persoon. Er zijn 49 aanmeldingen. Let op ! De deelnemers van het uitstapje worden om half tien verwacht bij het gebouw “Onder de Acacia’s”. Meerijden kost € 3,00 per persoon te betalen aan de chauffeur.

 

Reisleid(st)ers nodig voor busreisvakantie  

Kan het weer volgend jaar? Met de bus naar een leuk oord en fijn hotel? Marianne en Leen hebben aangegeven te stoppen met de begeleiding van de vakantiegangers. Zij hebben het jaren gedaan en verdienen een dikke pluim van ons allen. Ze zeggen dat ze van de reisjes hebben genoten. ‘Je geniet van de vakantie en van de mensen. Het is heel dankbaar werk.’ Er zijn dus twee kersverse vrijwilligers nodig. Is dit iets voor u? Wilt u meer weten over het hoe en wat? Bel gerust met Leen 0224-785060 of Marianne 0224-296305.

 

September collectemaand

Collectanten trekken er hard aan om de geldstromen op peil te houden. Hoe weet je of een fondsenwerver te vertrouwen is? Uit recent onderzoek blijkt dat mensen meer geven aan een collectebus waarbij ze ook kunnen pinnen of contactloos kunnen betalen. In een gewone collectebus zit gemiddeld €65, maar in een ‘pinbus’ zit €141,50, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Collecteplan. Goede doelen collecteren het hele jaar door, maar het drukst is het in september. In die maand gaan KWF Kankerbestrijding, Prinses Beatrix Spierfonds, Nierstichting Nederland en Fonds Verstandelijk Gehandicapten langs de deuren. Bij twijfel aan de betrouwbaarheid van een werver kun je vragen om een legitimatie en een pasje van het betreffende goede doel. (Bron Plusonline)

 

Leeftijdsdiscriminatie: nooit schade, nooit rood staan, toch andere regels

Al meer dan vijftig jaar rijden zonder schade en toch een hoger tarief betalen. Nooit rood staan, maar toch vindt de bank je een groter risico. Leeftijdsdiscriminatie is beledigend, en soms ook erg duur, merkt de MAX Ombudsman. “Mevrouw Vleeshouwer is tachtig en rijdt al 54 jaar schadevrij. Ze is dan ook dol op auto’s, en bezuinigt er niet op. Toch vond ze de verzekeringspremie de afgelopen jaren wel erg hoog worden. Ze ging te rade bij haar tussenpersoon: waarom was die premie zo hoog? Dat bleek met haar leeftijd te maken te hebben. Vanwege haar tachtig jaren ziet de verzekeraar mevrouw Vleeshouwer als een verhoogd risico op de weg. Dat zijzelf nog nooit schade heeft gereden, doet er voor de verzekeraar niet toe. De heer Juffermans bankiert al veertig jaar bij dezelfde bank, waar hij ook zijn hypotheek heeft. Binnenkort wordt hij zeventig. Recent kreeg hij een brief van de bank, met de mededeling dat hij vanaf zijn verjaardag minder rood mag staan. In plaats van 1.250 euro mag de heer Juffermans straks 1.000 euro rood staan. Heeft u zulke ervaringen? Geef ze door aan MAX Ombudsman. Telefoon: op werkdagen kunt u van 10.00 tot 12.00 uur bellen met het nummer 035-6775511 (lokaal tarief).

 

Digitale hulp

Heeft u problemen, online of digitaal, en komt u er niet uit met de computer, laptop, mobiel of tablet? Dan kunt u gratis op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur bellen met deze lijn. De (gratis) DigiHulplijn is bereikbaar via 0800-1508. Van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. U krijgt dan een getrainde vrijwilliger aan de lijn die u helpt met uw probleem. De DigiHulplijn is een initiatief van maatschappelijke organisaties (het Nationaal Ouderenfonds, SeniorWeb en de Koninklijke Bibliotheek) en bedrijven als Vodafone Ziggo en de Alliantie Digitaal Samenleven (Bron: omroep Max).

 

 

 

 

Scanned by McAfee and confirmed virus-free.

Wordt automatisch verwijderd op Monday December 6th, 2021

Geef een reactie