NIEUWS VAN ABOS ZONDAG 12 SEPTEMBER 2021

Beste ABOS-leden,

Het bestuur van SBOS (Stichting Samenwerkende Ouderen Schagen) waarvan ABOS deel uitmaakt, gaat weer overleggen met het gemeentebestuur. Door corona is dit al een tijd niet gebeurd. In zulke overleggen wordt gesproken over maatschappelijke kwesties die spelen in de gemeente Schagen. Nu staan onderwerpen op het programma zoals de bouw van woningen voor senioren (hofjes en andere zorgwoonvormen), de meedoen-regeling voor ouderen met een smalle beurs die niet goed werkt en de vraag hoe de gemeente een dementievriendelijke gemeente wil zijn. Volgend jaar maart zijn er raadsverkiezingen. Het bestuur heeft besloten een brief te sturen naar alle fracties in de gemeenteraad met vragen waaronder deze: ‘wat heeft u in de afgelopen vier jaar iets specifieks gedaan ten behoeve van de ouderen in Schagen.’

Ander nieuws: in het stichtingsbestuur van SBOS heeft een wisseling van taken plaatsgevonden. Voormalig penningmeester Ruud Bakker (zijn opvolger is Ineke Kniese uit Dirkshorn) heeft nu de functie van secretaris van Leen van den Donker overgenomen. Leen blijft beheerder.

 

Activiteiten september “Onder de Acacia’s”

Alle activiteiten zijn in “Onder de Acacia’s”.

WOENSDAG 15 september: Filmmiddag. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

VRIJDAG 17 september: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

MAANDAG 20 september: Klassieke muziek voor de liefhebbers. Aanvang 13.45 uur.

VRIJDAG 24 september: Klaverjassen.  Aanvang 13.30 uur.

WOENSDAG 29 september: Jaarvergadering ABOS. Aanvang: 14.00 uur.

 

Digitale hulp

Pieter den Toom, de webmaster van SBOS, wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje.

 

‘Begin een goed gesprek’

Cliënten en zorgverleners hebben elkaar nodig om tot goede zorg te komen. Dat is de boodschap van de campagne ‘Samen Beslissen’ die deze week van start is gegaan. Het helpt als patiënten zich voorbereiden op het gesprek. En als zorgverleners open en uitnodigend zijn. Campagnepartners zijn onder andere organisaties van patiënten, huisartsen, ziekenhuizen, verpleegkundigen en verzorgenden, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS. Bekijk voor materialen, tips en nog veel meer op begineengoedgesprek.nl

 

Filmmiddag

Op  woensdag 15 september staat onze filmmiddag gepland in ‘Onder de Acacia’s”. Iedereen is hartelijke welkom. Toegang is gratis. U gaat kijken naar een evergreen onder de films ‘Gejaagd door de wind’.  De film draait om Scarlett O’Hara, een vrijgevochten jonge vrouw uit de Amerikaanse staat Georgia. Zij ontmoet Rhett Butler, een sluwe man met een niet al te respectabele reputatie. Aanvang: 14.00 uur. De zaal gaat open om 13.30 uur. Dus kom op tijd. De film duurt bijna vier uur. Een lange zit dus. Maar de film is zo boeiend dat je er geen erg in hebt. We gaan ervan uit dat wie komt ingeënt is tegen het coronavirus.  

 

Dementie

Door gezond te eten kun je de kans op dementie verkleinen, blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit Maastricht. Volgens het onderzoek kan dementie al jaren van tevoren opgespoord worden op hersenscans van mensen met een ongezonde leefstijl, meldt RTL Nieuws. Mensen met een ongezonde leefstijl zijn bijvoorbeeld zware rokers, drinkers en mensen die alleen maar vet voedsel eten. Voor het onderzoek is gekeken naar het brein en de leefstijl van de deelnemers. Daaruit blijkt dat de eerste schade in het brein samenhangt met de leefstijl van mensen. “Dat is ook te zien aan lagere scores op testen van het denkvermogen”, vertelt onderzoeker Sebastian Köhler van de Universiteit Maastricht aan RTL Nieuws. Volgens hem kan die beginnende schade waarschijnlijk afgeremd worden door de leefstijl aan te passen.

 

Maud & Babs

Maud & Babs is een licht humoristische serie over een familie die onder hoge druk komt te staan vanwege toenemende mantelzorg. Met een sterrencast bestaande uit onder anderen Loes Luca, Rifka Lodeizen, en Kim van Kooten. Vanaf vanavond 12 september, 22.20 uur, NPO 1.

 

Algemene ledenvergadering

Op woensdagmiddag 29 september houdt ABOS zijn jaarvergadering. Aanvang: 14.00 uur. Vorig jaar moest de jaarvergadering worden geschrapt vanwege corona. Saai zal de komende vergadering niet worden omdat Sandra Mooy uit Slootdorp komt zingen. Onze ledenvergaderingen zijn eigenlijk nooit mat omdat het bestuur altijd probeert een gast uit te nodigen die de vrolijke noot weet te raken. De officiële uitnodiging voor de algemene ledenvergadering komt eraan!

 

Nieuwe leden

De eerste nieuwe leden hebben zich al aangemeld dankzij u. Weet het u nog? Als u een stel of koppel weet te werven voor het lidmaatschap van ABOS dan ontvangt u 20 euro in de vorm van Makadobonnen van het bestuur. Voor één nieuw geworven lid ontvangt u een bon van 10 euro. Het ledenaantal van ABOS is ruim gedaald onder de tweehonderd. Dit komt hoofdzakelijk door overlijdens. Door de vergrijzing neemt het aantal ouderen toe. De ‘visvijver’ om daaruit leden te werven wordt niet kleiner maar groter. Hieraan ligt het niet.. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111 en mobiel 06-53413898.

    

Uitstapje naar dierentuin Blankendael in Tuitjenhorn

Op 6 oktober gaan we naar dierentuin Blankendael. Misschien bent u er al een keer geweest. De dierentuin verandert met de dag. U blijft welkom. Er wordt u een uitgebreide koffietafel aangeboden en een uitgebreide lunch. Doet u ook mee? Heel gezellig. Meld u zich aan bij onze Leo: telefoon 0224-751111 en mobiel 06-53413898. U kunt dan ook zeggen of u vervoer nodig hebt en of u met rollator loopt en of u op dieet bent. De kosten zijn voor rekening van ABOS. Ook niet-leden en leden van KBO en PCOB zijn welkom. Zij betalen € 19,50 per persoon. Let op ! Alle deelnemers (het zijn er nu al 51) van het uitstapje worden om half tien verwacht bij het gebouw “Onder de Acacia’s”. Meerijden kost € 3,00 per persoon te betalen aan de chauffeur. Hopende op een fijne dag met zon.

 

Reisleid(st)ers nodig voor busreisvakantie  

Kan het weer volgend jaar? Met de bus naar een leuk oord en fijn hotel? Marianne en Leen hebben aangegeven te stoppen met de begeleiding van de vakantiegangers. Zij hebben het jaren gedaan en verdienen een dikke pluim van ons allen. Ze zeggen dat ze van de reisjes hebben genoten. ‘Je geniet van de vakantie en van de mensen. Het is heel dankbaar werk.’ Er zijn dus twee kersverse vrijwilligers nodig. Is dit iets voor u? Wilt u meer weten over het hoe en wat? Bel gerust met Leen 0224-785060 of Marianne 0224-296305.

 

GGD

Vaccinatielocaties en openingstijden vanaf 6 september 2021:

Iedereen vanaf 12 jaar kan daarna zonder afspraak terecht in:

Alkmaar          09.30-14.30 uur   alleen vrijdag, zaterdag en zondag

Middenmeer  09.00-14.30 uur   alleen maandag en dinsdag

Den Helder     09.00-14.30 uur   alleen woensdag en donderdag

 

 

Wordt automatisch verwijderd op Sunday December 12th, 2021

Geef een reactie