Praat me niet van ouderen

Het is geen sexy onderwerp om het over ouderen te hebben. Dor hout worden ze door een landelijke columnist genoemd. Niet veel aandacht aan geven. Lost zich vanzelf op. Onzinnig natuurlijk om zo over senioren te praten. Ze maken een belangrijk deel uit van de bevolking. En de meeste ouderen zijn fit en staan midden in het maatschappelijk leven. Waar vind je de meeste vrijwilligers en mantelzorgers? Onder de ouderen.

 

Iemand schreef: “ Je hoeft maar om je heen te kijken om de toenemende fitheid van ouderen te zien. Veel 65-plussers zijn nog aan het werk met allerlei bezigheden op sociaal of maatschappelijk gebied of doen vrijwilligersactiviteiten. En deze grote groep relatief fitte en actieve mensen met veel vrije tijd levert in toenemende mate een van de meest krachtige impulsen aan onze economie, door geld uit te geven aan kaart- en wandelclubs, dagtochtjes, reizen en andere activiteiten. Wellicht is het beter te spreken over verzilvering van onze samenleving dan over vergrijzing.”

 

Toen de corona ons land binnenviel werden de ouderen in verpleeghuizen hard getroffen. De overheid liet de enorm hoge sterfte in deze tehuizen begaan. De deuren moesten dicht met als gevolg totale isolatie van de bewoners en dit leidde tot hartverscheurende eenzaamheid onder hen.

 

Oud is fout. Oude gek, oude zeur, of ouwehoer zijn geen van allen complimenten. Waarom eigenlijk? Waarom vinden we zilver haar niet net zo mooi als blond haar? En wie heeft bepaald dat rimpels verkeerd zijn? Het lelijke imago van ouderdom houden we helemaal zelf in stand. Maar al te vaak worden ouderen geassocieerd met digibetisme, traagheid, vergeetachtigheid, verlies van uiterlijke schoonheid en eenzaamheid, allemaal labels met een negatieve ondertoon.

 

De maatschappelijke betekenis van ouderen is juist groot te noemen. Velen werken er nog, veel grootouders passen op hun kleinkinderen, velen zitten achter het stuur van de buurtbus, velen maken plannen om een hofje te bouwen, velen  zijn mantelzorger en maken zo de zorg betaalbaar en velen zijn vrijwilliger bij maatschappelijke organisaties en in de hulpverlening. We praten over miljoenen mensen. Stel dat zij allen in staking zouden gaan, dan zouden de gevolgen dramatisch zijn voor de samenleving.

 

Vergijzing is geen staatsvijand nummer één. Ja, er komen meer ouderen in de komende jaren, maar dat is geen ramp. Ook ouderen betalen belasting over hun pensioen en over de waarde van hun huis en spaargeld. Het klopt dat met het ouder worden er gezondheidsproblemen ontstaan, waardoor ouderen meer zorg gaan consumeren. Waarvoor ze overigens hun  hele leven lang premie hebben afgedragen.

 

Dat er gesproken wordt over onbetaalbaar worden van de zorg, dat klopt ook, maar de oorzaak ligt niet zo zeer bij de ouderen, maar bij het zorgsysteem dat ‘we’ zo duur hebben gemaakt. Schrap de bureaucratie met zijn richtlijnen, procedures en regeltjes en je hebt een flinke besparing te pakken.

 

Eugeen Hoekstra

Wordt automatisch verwijderd op Tuesday December 21st, 2021

Geef een reactie