NIEUWS VAN ABOS 3 OKTOBER 2021

Wat een prachtige jaarvergadering hebben we gehad en wat hebben we genoten van zangeres Sandra Mooy! En hoe verrassend begon Gjalt Bloembergen, toen Sandra een Maleisisch liedje had gezongen, ook in dezelfde taal een liedje te zingen. Kort maar krachtig zoals we hem kennen. Niet geboren in Indonesië, maar daar wel getogen en dat liet hij goed merken. Dank ook aan het adres van Truus Folkertsma (PCOB-lid!!) en ‘onze’ Marianne de Groot die ons trakteerden op heerlijke drankjes en hapjes. Geweldig dat dit zo weer kan. Dank aan de Financiële commissie (Bernadette Werkhoven en Gré van Leijen) voor het controleren van de boeken en dank aan Ellentine Broerse voor het voordragen van het mooie gedicht. Op naar het volgende jaar.

Activiteiten september “Onder de Acacia’s”

Alle activiteiten zijn in “Onder de Acacia’s”.

VRIJDAG 8 oktober: Klaverjassen.  Aanvang 13.30 uur.

VRIJDAG 15 oktober: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

MAANDAG 18 oktober: Klassieke muziek voor de liefhebbers. Aanvang 13.45 uur.

WOENSDAG 20 oktober: Filmmiddag. Aanvang 13.30 uur (zaal open 13.00 uur).

 

Gratis ontbijt voor werkende mantelzorgers

Wordt u geholpen door een mantelzorger die er naast een baan heeft? Voor hen is er gelegenheid om deel te nemen aan het gratis ontbijt voor werkende mantelzorgers. Dit vindt plaats op dinsdag 2 november ’s morgens van 8.00 uur tot ongeveer 9.30-10.00 uur in Slot Schagen. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden vóór 15 oktober via info@mantelzorgcentrum.nl  Geeft u het door?

 

Is vette vis gezonder dan magere vis?

Je leest altijd dat vis eten gezond is en dat je vooral moet kiezen voor vette vis. Is magere vis dan niet gezond? Zo zwart-wit ligt het niet. Wie gezond wil eten, eet 1 keer per week vis. Waarom is dit advies er? Omdat uit onderzoek blijkt dat het eten van vis helpt beschermen tegen hart- en vaatziekten. Mensen die 1 keer per week vis eten hebben 15 procent minder kans op het overlijden aan een hartziekte en 10 procent minder kans op een beroerte dan mensen die minder dan 1 keer per maand vis eten. Bij deze onderzoeken heeft men vooral gekeken naar het eten van vis in het algemeen, niet specifiek naar de soort vis. Op basis van deze onderzoeksuitkomsten heeft de Gezondheidsraad in 2015 geconcludeerd dat het gezond is om 1 keer per week vis te eten (Bron: Plusonline).

 

Filmmiddag

Woensdag 20 oktober weer naar de film in “Onder de Acacia’s”. De film met Tom Hanks als hoofdpersoon heet “Forrest Gump”. Het gaat om een man met een laag IQ en sukkelig gedrag. Hij haalt succes na succes en maakt historische gebeurtenissen van dichtbij mee, zonder dat te beseffen. Het een echt leuke film om naar te kijken. Speelduur 136 minuten.. Voor twee consumpties betaalt u twee euro. Entree is gratis. Noteer alvast de datum. Aanvang; 13.30 uur. Zaal open om 13.00 uur.

 

Digitale hulp

Heeft u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje.

 

Mantelzorgers moeten vragen om een griepprik

Mantelzorgers moeten zich ook tegen griep vaccineren, adviseerde de Gezondheidsraad een paar dagen geleden. Zo beschermen ze hun naaste tegen griep. Dit is nog maar een advies, dus het is nog geen officieel beleid, maar de verwachting is dat dit wel gaat gebeuren. Zijn er genoeg vaccins voor alle mantelzorgers? Vorig jaar dreigde er een vaccintekort, maar dit jaar zijn er genoeg ingeslagen, zegt Ted van Essen van de Nederlandse Influenza Stichting en TV-dokter bij Omroep MAX. Andere nieuwe doelgroepen voor de griepprik zijn mensen met morbide obesitas (BMI ≥40) mensen met dementie (jonger dan 60) mensen met cochleaire implantaten en zwangere vrouwen vanaf 22 weken zwangerschap.

 

Rondje Schagen

Wie houdt van fietsen? Sportservice Schagen houdt op 7 oktober het Rondje Schagen. Startpunt is het kantoor van Sportservice aan de Zuiderweg 2 (bij de Spartahal).  Start vanaf 12.30 uur; elke groep start een half uur na elkaar. U start met maximaal 10 personen per starttijd. Eerst koffie, dan op de pedalen richting stad voor een fietscheck, nog een koffiestop bij golfbaan Dirkshorn, een presentatie van de Fietsersbond met quiz en mooie prijzen en dan eindigen terug op kantoor. Doet u mee? U hoeft zich niet van tevoren aan te melden. Lees ook de bijlage.

 

Nieuwe leden

De wervingsactie loopt als een trein want weer heeft een nieuw lid zich gemeld. Voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111 en mobiel 06-53413898. Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt het eerste jaar minder contributie.

 

Uitstapje naar dierentuin Blankendael in Tuitjenhorn op 6 oktober

Op dit moment hebben 55 mensen zich aangemeld. Aanmelden kan niet meer. Meerijden kost € 3,00 per persoon te betalen aan de chauffeur. Om 09.30 uur klaar staan bij “‘Onder de Acacia’s” en 09.45 uur vertrek naar de dierentuin. Fietsers (of wie reist met de Buurtbus) kunnen natuurlijk rechtstreeks naar de dierentuin gaan.  Er is geen QR-code nodig. Neem wel een paraplu mee. Je weet maar nooit.

 

Samenlevingscontract

Wanneer twee mensen gaan samenwonen, stellen zij vaak een samenlevingsovereenkomst (of samenlevingscontract) op bij de notaris. In zo’n overeenkomst zijn afspraken opgenomen over de gevolgen van de eventuele beëindiging van de samenleving. Die afspraken kunnen zien op de verdeling of verrekening van gemeenschappelijk vermogen of gemaakte kosten. Zo is van belang om vast te leggen wat te doen als er met privégeld is geïnvesteerd in het huis van de ander of in een gezamenlijk huis. Maar ook over ander vermogen kunnen afspraken worden vastgelegd. Bij ontbinding is een notaris niet nodig. Meestal is het eenvoudig, maar het kan ook ingewikkeld worden. Dan is het wel aan te raden om advies in te winnen bij een advocaat, met name met het oog op de financiële afwikkeling en de bedoeling die partijen hebben gehad bij het aangaan van de samenlevingsovereenkomst.

 

<ABOS Fiets en Ontdek in Schagen.docx>

Wordt automatisch verwijderd op Monday January 3rd, 2022

Geef een reactie