NIEUWS VAN ABOS 24 OKTOBER 2021

OUDEREN FRAMEN

Ouderen in Nederland hebben ‘niks te klagen’ met hun hypotheekvrije huis met overwaarde, hun pensioen, camper en vakanties naar Ibiza. Dat beeld, hoe onterecht ook, loopt senioren behoorlijk voor de voeten. De Koepel Gepensioneerden is hier ook achter gekomen. “Of het nou in de pensioendiscussie is of over de wooncrisis gaat, de gedachte is dat ouderen hun zaakjes goed voor elkaar hebben: een fraai pensioen, een eigen huis. Dat beeld leidt ertoe dat bijvoorbeeld politieke partijen zich nauwelijks voor ouderen interesseren. En dus spelen senioren en hun belangen een steeds kleinere rol in beleids- en besluitvorming. Door die beeldvorming staan ouderen in discussies vaak al met 2-0 achter.” Ik zelf merk het aan het woonbeleid van de gemeente Schagen. Ouderen met hun woonwensen hebben het nakijken. Daarom is het van belang de raadsverkiezingen volgend jaar goed in de gaten te houden. Lees de Nieuwsbrief van de Koepel.

 

Filmmiddag met Jan Spruit

Op woensdag 17 november is de film te zien met de titel ‘Seven Years in Tibet’ met in de hoofdrol Brad Pitt en Danny Denzongpa. De film is een verfilming van de gelijknamige biografie van Heinrich Harrer, die in zijn boek vertelt over zijn belevenissen als bergbeklimmer in Tibet en zijn ontmoetingen met de nog jonge Dalai Lama Tenzin Gyatso. De Tweede Wereldoorlog gooit roet in het eten. Neem uw vriend, vriendin of buurman of/en buurvrouw mee als gast. Hoe meer zielen hoe meer vreugde !Aanvang: 13.30 uur. Zaal open 13.00.  Eén euro per consumptie.

 

Opnemen geld gaat geldkosten
Het gebruik van cash wordt steeds duurder. Steeds meer banken brengen kosten in rekening voor het opnemen van contant geld of het gebruik van acceptgiro’s en papieren bankafschriften. Het consumentenprogramma van AVROTROS besteedde hier gisteren aandacht aan. ANBO vindt het onacceptabel dat de kosten bij groepen komen te liggen die hun bankzaken niet digitaal kúnnen regelen. “Je moet deze mensen niet straffen voor iets wat ze niet kunnen”, vertelde ze in de uitzending. Grote banken lijken volgens Anneke Sipkens niet de verantwoordelijkheid te nemen voor de kwetsbare groepen in onze samenleving. De ANBO-directeur is niet te spreken over de tariefsverhoging die ING vorige week aankondigde. De bank heeft daarmee afspraken geschonden. ING zegt in een reactie tegen Radar dat de tariefsverhogingen niet onder de afspraak vallen. ANBO is het daar niet mee eens.

 

ING Bank sluit deuren

Het kantoor van de ING bank in Schagen sluit zijn deuren. Een alternatief is er voorlopig niet. Al eerder maakte de bank bekend dat het kantoor op termijn zou sluiten. In plaats van het kantoor komt er een servicepunt in een bestaande winkel. Wie toch bankzaken op een kantoor wil regelen, kan terecht bij bestaande servicepunten in onder andere Anna Paulowna en Heerhugowaard. Waar geld opnemen? Geldmaat Nieuwstraat 2, Makado Centrum 76 , KARWEI en GAMMA op de Witte Paal.  

Wie wil onze Leen van den Donker assisteren?                                                                                                                                                                                  Het bestuur van de samenwerkende ouderenbonden Schagen (SBOS) zoekt een assistent-beheerder voor zijn activiteitencentrum “Onder de Acacia’s” aan het Acaciaplein. De assistent-beheerder werkt samen met de beheerder Leen van den Donker. Onder beheer wordt verstaan het klein onderhoud van het gebouw, lichte keukenwerkzaamheden,  letten op orde en netheid in het gebouw en het signaleren van storingen en gebreken. De assistent-beheerder ontvangt voor zijn werkzaamheden een vergoeding. Hij of zij doet deze werkzaamheden samen met de beheerder. Voor vragen en aanmelding, bel gerust de beheerder op, Leen van der Donk, bereikbaar onder 0224-785060.

Hoe werkt wachtlijstbemiddeling?

Bij wachtlijstbemiddeling probeert de zorgverzekeraar te regelen dat de patiënt eerder de gewenste zorg ontvangt. Deze service is gratis en is soms ook beschikbaar voor behandelingen met wachttijden bínnen de streefnormen. Als verzekerde kun je telefonisch of digitaal wachtlijstbemiddeling aanvragen bij je verzekeraar. Bel je de verzekeraar met een verzoek tot wachtlijstbemiddeling, dan zal een zogenoemde zorgcoach of zorgadviseur tijdens een gesprek je situatie en wensen in kaart brengen. Zo zal hij bijvoorbeeld vragen naar de huidige wachttijd en hoe ver je bereid bent te reizen. De zorgverzekeraar gaat vervolgens de wachttijden voor de benodigde zorg in verschillende ziekenhuizen na. In de meeste gevallen word je binnen 2 werkdagen geïnformeerd over de mogelijkheden. Je beslist vervolgens zelf of je inderdaad behandeld wilt worden in één van de voorgestelde ziekenhuizen of klinieken.

 

Zo bescherm je je kamerplanten tegen de verwarming

Vooral planten met dunne bladeren hebben last van de verwarming; planten met dikkere bladeren zoals Hoya’s, Ficus elastica, cactussen en vetplanten kunnen er beter tegen, maar ook voor die planten geldt dat je ze niet te dicht bij de verwarming moet plaatsen. Door de verwarming daalt namelijk de luchtvochtigheid in huis, waardoor planten sneller uitdrogen. Vooral planten met dunne bladeren zullen dan gaan krullen. Dit is een beschermingsmaatregel die planten nemen om vocht zo lang mogelijk vast te kunnen houden. Bladeren met bruine randjes zijn helaas niet meer te redden, maar je kunt ze nog wel bijknippen om je plant er beter uit te laten zien. Hang waterbakjes aan de verwarming of leg ze op de vensterbank boven de verwarming. Maar vergeet niet de bakjes regelmatig schoon te maken en bij te vullen. Het beste kun je planten, die dichtbij een verwarming staan, verplaatsen. Maar let er wel op dat de nieuwe plek wel geschikt is voor de plant qua (zon)licht. Houd ook rekening met tocht: er zijn planten die hier heel slecht tegen kunnen.

 

Digitale hulp

Heeft u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje.

 

Meedoen en andere ontmoeten, daar staat Doet & Ontmoet voor!

Bij Doet&Ontmoet kunt u binnenlopen voor een kopje koffie en een praatje, een activiteit of om een vraag te stellen. De bijeenkomsten worden door de bezoekers zelf ingevuld en iedereen kiest zelf wat te doen en met wie, afhankelijk van de eigen wensen en mogelijkheden. Doet&Ontmoet is vrij toegankelijk en voor iedereen en wordt georganiseerd door WPW Schagen. Dag en tijd: elke dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur. Locatie: De Groene Schakel, Iepenlaan 56, 1741 TG,  Schagen.

 

Nieuwe leden

De wervingsactie loopt als een trein. Er hebben zich weer twee mensen gemeld die lid willen worden. Op naar de 200 leden! Kent u mensen in uw kring die misschien lid willen worden van ABOS? Voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111en mobiel 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt het eerste jaar minder contributie.

 

Test- en de vaccinatielocatie in Den Helder samengevoegd

Vanaf maandag 25 oktober worden de test- en de vaccinatielocatie in Den Helder samengevoegd. Voortaan kan men voor beide onderdelen van de coronaorganisatie terecht in het voormalige gemeentehuis, Drs. F. Bijlweg 20. Met de samenvoeging stoppen de testactiviteiten in het voormalige bedrijfspand aan de Handelskade. Tot de samenvoeging is besloten omdat de drukte op beide locaties de laatste maanden is afgenomen. Bovendien is het pand aan de Handelskade geen ideale plek in de wintermaanden. Dat coronatesten voortaan worden afgenomen in het voormalige gemeentehuis betekent dat het een zogenaamde walk-through locatie wordt. Dit in tegenstelling tot het pand aan de Handelskade waar het principe drive-through werd toegepast. Als mensen een afspraak maken voor een coronatest wordt de nieuwe locatie aangegeven.

 

Wordt automatisch verwijderd op maandag januari 24th, 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *