NIEUWS VAN ABOS 12 APRIL 2021

Briefstemmen

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is ‘even vergeten’ te vertellen dat bij de recente verkiezingen 6% van de briefstemmen niet is meegeteld. Lees meer

Wordt automatisch verwijderd op Monday July 12th, 2021

NIEUWS VAN ABOS 5 APRIL 2021

Pasen

De ontkerkelijking is in geen ander land zo doorgevoerd als in Nederland. En toch trekt de Mattheus jaar in en jaar uit volle zalen in ons land en kijken er twee en een half miljoen mensen naar The Passion op televisie. Lees meer

Wordt automatisch verwijderd op Tuesday July 6th, 2021

NIEUWS VAN ABOS 30 MAART 2021

Groene OZB-korting in de maak

Minister Ollongren heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verzocht om een modelverordening op te stellen die het voor gemeenten eenvoudiger maakt een groene heffingskorting toe te passen. Lees meer

Wordt automatisch verwijderd op Wednesday June 30th, 2021

NIEUWS VAN ABOS 22 maart 2021

Belastingaangifte

Het is weer tijd voor uw belastingaangifte. Had u in 2020 zorgkosten die u niet vergoed kreeg van uw zorgverzekeraar? Dan zijn deze mogelijk aftrekbaar. De zorgkosten die boven de drempel uitkomen, mag u aftrekken.  U mag alleen kosten aftrekken die u echt gemaakt hebt, en u moet de kosten kunnen aantonen. Bijvoorbeeld met rekeningen, met de overzichten van uw zorgverzekeraar of met uw bankafschriften.

Drie voorbeelden:

  • Extra fysiotherapie: u hebt een aanvullende verzekering en krijgt een aantal behandelingen fysiotherapie vergoed. Maar u hebt meer behandelingen nodig. Die betaalt u zelf. De kosten voor de fysiotherapie die u niet vergoed krijgt vanuit uw aanvullende verzekering, mag u aftrekken in uw belastingaangifte.
  • Medicijnen: veel medicijnen, ook homeopathische medicijnen, zijn aftrekbaar. Maar alleen als de medicijnen zijn voorgeschreven door een erkende arts. Als u een wettelijke eigen bijdrage moet betalen, is die niet aftrekbaar. Voedingssupplementen zijn niet aftrekbaar, behalve als ze zijn voorgeschreven voor een medische behandeling.
  • Tandarts: kosten voor de tandarts zijn aftrekbaar. Veel mensen hebben een tandartsverzekering die jaarlijks tot een bepaald maximumbedrag vergoedt. De tandartskosten boven uw maximale vergoeding, kunt u aftrekken. Let op! Hebt u een aanvullende tandartsverzekering en krijgt u de betreffende behandeling vergoed? Dan kunt u deze kosten niet aftrekken.

 

Ga voor meer informatie naar www.belastingdienst.nl/zorgkosten of lees de uitleg in de online aangifte. (Bron: KBO-PCOB)

 

Maandbericht

Het maandbericht van april is naar de drukker. U kunt hem al lezen: zie de bijlage.

 

Hooikoorts-pollen zorgen voor meer kans op corona

Als de pollenconcentraties eind van de maand weer oplopen, heeft dit mogelijk gevolgen voor het aantal besmettingen met corona. Een wereldwijd onderzoek associeert meer pollen in de lucht met meer coronabesmettingen. Dit heeft te maken met een verzwakte afweer die pollen veroorzaken. De besmettingscijfers nemen met gemiddeld 4 procent toe wanneer de pollenconcentratie met 100 pollen per kubieke meter stijgt. Na de invoer van een lockdown halveerde dit effect, maar bleef de versterkende invloed van pollen nog steeds zichtbaar. Mocht je je willen weren tegen pollen dan is het dragen van een mondkapje een goede manier om je te beschermen. De beste maskers daarvoor zijn FFP2 maskers. (Bron: Meldpunt VPRO).

 

Pensioenen

Het wetsvoorstel voor het nieuwe pensioenstelsel schiet op veel punten tekort, want het maakt pensioenen nóg ingewikkelder dan ze nu al zijn, er is niet genoeg gekeken naar alternatieven en de gevolgen voor de koopkracht van gepensioneerden blijven vaag. Deze kritiek komt van het AdviesCollege Tegengaan Regeldruk (ATR). Volgens dit College mankeert er zoveel aan het wetsvoorstel dat het zoals het er nu ligt, beter niet ingediend kan worden. Dit plan lijkt eenvoudig, maar er zitten veel haken en ogen aan. Ten eerste mist de ATR duidelijkheid over gevolgen voor werknemers en gepensioneerden. Want ze leveren een belofte in, maar wat krijgen ze daar dan voor terug? Wordt dat meer of juist minder? In het wetsvoorstel voor het nieuwe stelsel, hoort te staan of mensen recht hebben op compensatie vanwege die overgang. Juist die compensatieregeling blijft vaag. Dit ‘invaren’ van het oude pensioenrechten in het nieuwe stelsel is al jaren een heet hangijzer en volgens dit adviescollege is de uitwerking daarvan in het huidige voorstel onvoldoende.

 

Nieuwe vorm oplichting

Er is weer een nieuwe vorm van oplichting opgedoken: de bank-aan-huis-oplichting. Trap er niet in. Uw bank vraagt nooit om uw pincode, betaalpas of inlogapparaat en zal deze nooit bij u ophalen. Hoe gaat deze bank-aan-huis-oplichting in z’n werk? Een oplichter belt u en doet zich voor als iemand van uw bank. Het kan zijn dat u in het schermpje het echte nummer van de bank ziet. Toch is het niet uw bank. De nep-bankmedewerker maakt u eerst bang met een smoes door bijvoorbeeld te zeggen dat er een verdachte grote betaling vanaf uw bankrekening is gedaan, of dat uw computer niet meer veilig is of dat uw betaalpas of inlogapparaatje vervangen moet worden. Daarna maakt de nep-bankmedewerker u wijs dat iemand van de bank bij u langs moet komen (tja, corona, u kunt niet naar het kantoor komen, dus wij komen naar u) om de problemen op te lossen of om uw pas of inlogapparaat op te halen. Sommige criminelen zijn vervolgens zo brutaal dat ze zich naar binnen weten te praten om zogenaamd even te helpen met uw computer. Als dit bij u gebeurt, weet u dat u te maken heeft met oplichting. Want uw bank komt nooit bij u aan huis om uw pincode, betaalpas of inlogapparatuur op te halen.

 

Update GGD

De volgende update van de GGD Hollands Noorden is uit. Ik heb hem als bijlage bij deze mail gevoed: zie de bijlage. Het aantal coronabesmettingen in Noord-Holland-Noord is de afgelopen week nagenoeg  stabiel ten opzichte van de week ervoor.  Het aantal besmettingen ligt met 2.379 gevallen  1 procent hoger dan vorige week. Toch behoort  onze regio samen met de GGD-regio Zaansteek-Waterland nog steeds tot het gebied, waar de  meeste besmettingen worden vastgesteld. Het vaccineren met

het AstraZenecavaccin begint maandag weer. In de update wordt gerept over een tijdelijke stillegging. Deze is weer voorbij.

 

Besmettingen

Het aantal besmettingen in de gemeente Schagen stijgt nog steeds. Op 12 maart stond de teller op 3.101 op 19 maart 3.265. Een toename van 164 geïnfecteerden. Sinds 19 maart is het aantal ziekenhuisopnamen toegenomen van 41 naar 44. Het aantal overlijdens is afgelopen week van 46 naar 48. (Bron: gemeente Schagen.)

 

 

 

 

<ABOS Maandbericht april 2021.doc>

Wordt automatisch verwijderd op Tuesday June 22nd, 2021

ABOS NIEUWS

Afgelasting

De filmmiddag op 17 maart is afgelast vanwege de lockdown. Maar van uitstel komt geen afstel. Houd de berichten in de gaten!!

 

Verkiezingen

Deze week worden de verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer. Uit een peiling van de ouderenbond KBO-PCOB blijkt dat ruim de helft (53%) van de senioren vindt dat ‘politiek Den Haag’ onvoldoende rekening houdt met de belangen van ouderen. Slechts twaalf procent vindt van wel. Met name koopkracht (AOW en pensioen), wonen en zorg en welzijn zijn, wat senioren betreft, de belangrijkste thema’s die een nieuw kabinet moet oppakken. Ondanks de trouwe stembusgang, is het vertrouwen in de Nederlandse politiek niet overtuigend. Een derde (33%) van de senioren heeft vertrouwen in de politiek, een kwart (25%) ziet dat toch echt anders. Desondanks blijft de interesse voor Den Haag groot, 97% is enigszins tot sterk geïnteresseerd in de Nederlandse politiek.

 

Stemmen

Op 15 en 16 maart mag al gestemd worden. Waar? In de Spartahal (handbalkantine), Zuiderweg 2A Schagen, Wijkgebouw De Groene Schakel, Iepenlaan 56 Schagen, De Ondernemers Centrale, Oostwal 2 Tuitjenhorn en Dorpshuis Waarland, Kerkstraat 63 Waarland. Elk stembureau heeft een gastvrouw/heer om te zorgen dat de veiligheid gewaarborgd blijft.

 

Woningaanpassing

Wanneer u lichamelijke klachten heeft, kunnen specifieke woningaanpassingen noodzakelijk zijn. Zoals de installatie van een verhoogd toilet, een traplift of aanleg van een oprit voor uw rolstoel. De kosten van met name grotere aanpassingen kunnen behoorlijk oplopen. Heeft u een koophuis? Dan kan het zijn dat u de overwaarde kunt benutten om uw woningaanpassingen te bekostigen. Heeft u een huurwoning? Overleg dan altijd even met de verhuurder voordat u ingrijpende aanpassingen doet in uw woning. Dan kunt u ook controleren of u een beroep kunt doen op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Wilt u advies van een onafhankelijk iemand?  Bel Wonen Plus Welzijn op en vraag naar de senioren woonadviseur. Hij of zij kan u helpen bij het vinden van oplossingen voor uw huisvestingsproblemen. Dit geldt ook voor het vinden van een geschikte woning. Stuur een mail naar info@wonenpluswelzijn.nl of bel 0224-291042.

Nieuwe vorm oplichting

Er is weer een nieuwe vorm van oplichting opgedoken: de bank-aan-huis-oplichting. Trap er niet in. Uw bank vraagt nooit om uw pincode, betaalpas of inlogapparaat en zal deze nooit bij u ophalen. Hoe gaat deze bank-aan-huis-oplichting in z’n werk? Een oplichter belt u en doet zich voor als iemand van uw bank. Het kan zijn dat u in het schermpje het echte nummer van de bank ziet. Toch is het niet uw bank. De nep-bankmedewerker maakt u eerst bang met een smoes door bijvoorbeeld te zeggen dat er een verdachte grote betaling vanaf uw bankrekening is gedaan, of dat uw computer niet meer veilig is of dat uw betaalpas of inlogapparaatje vervangen moet worden. Daarna maakt de nep-bankmedewerker u wijs dat iemand van de bank bij u langs moet komen (tja, corona, u kunt niet naar het kantoor komen, dus wij komen naar u) om de problemen op te lossen of om uw pas of inlogapparaat op te halen. Sommige criminelen zijn vervolgens zo brutaal dat ze zich naar binnen weten te praten om zogenaamd even te helpen met uw computer. Als dit bij u gebeurt, weet u dat u te maken heeft met oplichting. Want uw bank komt nooit bij u aan huis om uw pincode, betaalpas of inlogapparatuur op te halen.

 

Besmettingen

Het aantal besmettingen in de gemeente Schagen stijgt nog steeds. Op 5 maart stond de teller op 2.938 en op 12 maart 3.101. Een toename van 163 geïnfecteerden. Sinds 5 maart is het aantal ziekenhuisopnamen toegenomen van 39 naar 41. Het aantal overlijdens is afgelopen week niet gestegen: blijft staan op 46. (Bron: gemeente Schagen.)

 

Mist u ook het onderling contact?
Het even bijpraten met de buurvrouw of buurman van verderop?  Sluit dan aan bij ActiefOnline van Wonen Plus Welzijn. ActiefOnline is voor iedereen die graag anderen ontmoet. 17 maart is er weer een ontmoeting ’online’ van 14:30 tot 16:00 uur. U hebt een laptop of tablet nodig en het programma Skype. Wilt u zich aanmelden? Leuk! Dit kan via Wonen Plus Welzijn, telefonisch via 0224-273140 of per mail naar info@wonenpluswelzijn.nl   Als u zich aanmeldt, ontvangt u op de woensdag zelf via de mail een uitnodiging om deel te nemen. Heeft u geen beschikking over een laptop of tablet en/of geen beschikking over Skype en heeft u wel interesse? Daar valt wel een mouw aan te passen. Neemt u dan ook contact op.

Wordt automatisch verwijderd op Tuesday June 15th, 2021