Belastinginformatie

Wonen plus Welzijn organiseert in samenwerking met de Ouderenbonden KBO/PCOB Schagen een informatiemiddag over de nieuwe regelgeving voor uw belastingopgave. Deze editie zal er extra aandacht besteed worden aan de verruiming van de Huurtoeslag voor 2020. De voorlichting vindt plaats op maandag 27 januari 2020 in gebouw “Onder de Acacia’s” op het Acaciaplein te Schagen. Aanvang 14.00 uur en aanmelden is niet noodzakelijk.   Wel wordt een bijdrage van € 3,00 gevraagd om de kosten van deze middag te dekken. U krijgt daar een lekkere kop koffie of thee voor.

Wordt automatisch verwijderd op Sunday April 19th, 2020

Woonwensen

Heeft u woonwensen, wilt u kleiner wonen of gaan huren? Op 6 februari 2020 houdt de SNS-bank (onze huisbankier) in Schagen een informatiebijeenkomst over de mogelijkheden op 6 februari van 19.00 – 20.30 uur op het adres Nieuwstraat 37 in Schagen. Waarom belangrijk?

  • Als je een koophuis hebt en overweegt te verhuizen.
  • Als je een koophuis hebt en overweegt de overwaarde te gebruiken
  • Als je een huurhuis hebt en overweegt een woning te kopen.

 

Meld je snel aan, want vol is vol. Loop de SNS-winkel binnen aan de Nieuwstraat of stuur een e-mail naar: snsbank.schagen@sns.nl

Wordt automatisch verwijderd op Sunday April 19th, 2020

Ouderen hebben geen probleem, ze zijn een probleem

Ouderen hebben geen probleem, ze zijn een probleem en dus laten we ze in hun eigen sop gaarkoken. Neem de gemeente Schagen. Deze laat bijvoorbeeld de blijverslening op de plank liggen, omdat er geen tijd is om de regeling uit te werken. Eerst komt de Woonvisie aan de beurt. Maar wat hebben ouderen aan een woonvisie als de gemeente al geen tijd heeft om dat uit te voeren wat de gemeenteraad in november 2018 aan het college heeft opgedragen, namelijk de blijverslening met 400 duizend euro in kas in de etalage zetten.

 

Met die lening (voor eigenaren en huurders) kunnen ouderen hun huis leeftijdsbestendig maken zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen. Iets wat de gemeente Schagen de senioren graag ziet doen. Maar zorg er dan voor dat die ouderen daartoe in staat zijn en blijven. De gemeente doet volgend jaar een poging, schrijft ze aan de Senioren Partij Schagen. Het is te hopen dat die partij hiermee geen genoegen neemt.

 

Neem het ouderenpakket dat de gemeente in de aanbieding heeft voor senioren met een laag inkomen. Via deze regeling kunnen zij rekenen op een financiële tegemoetkoming. De regeling is zo ingewikkeld gemaakt dat er nauwelijks gebruik wordt gemaakt. Is dit opzet? De gemeenteraad heeft nu besloten de regeling helemaal op te doeken. Er is toch geen vraag na, is de redenering. Niet alle ouderen zijn vaardig op de computer. Nu lijkt erop dat de ouderen dit wordt verweten.

 

De gemeente heeft de eigen bijdrage weer van stal gehaald voor mensen met dementie die gebruik maken van de dagbesteding en voor de begeleiding van deze mensen. De meeste mensen met dementie zijn ouderen. In 2018 schafte de gemeenteraad de eigen bijdrage af onder het mom van ontzorgen. Deze opvatting heeft slechts twee jaar standgehouden.

 

Er is een groot tekort aan seniorenwoningen. Ook in Schagen. Daardoor wonen ouderen vaak veel te lang in een niet geschikte woning. Ook de doorstroming stagneert omdat ze niet verhuizen. Dit komt doordat er geen geschikte woningen zijn. Er is niet alleen personeelstekort in de zorg, er is ook een tekort aan leeftijdsbestendige woningen voor deze doelgroep. Ouderenbond ANBO trekt regelmatig aan de bel om gemeenten en ontwikkelaars wakker te schudden om samen nieuwe woonvormen te realiseren voor ouderen.

 

Ouderen zitten al een tijdje in het verdomhoekje. Er zijn er gewoonweg teveel van. En het wordt nog erger. De balans raakt zoek tussen werkenden en gepensioneerden. Door de vergrijzing en hierdoor oplopende zorgkosten gaat de koopkracht na 2022 niet meer omhoog. Er wordt dan met argus ogen gekeken naar ouderen omdat ze hiervoor de schuld krijgen. Ouderen hebben geen probleem, ze zijn een probleem geworden voor de samenleving. Dit lijkt nu aan de hand te zijn, hoewel niemand dit hardop durft te zeggen.

 

Eugeen Hoekstra

 

 

Wordt automatisch verwijderd op Monday February 24th, 2020